Szivárványszínû lepénykenyér (gluténmentes) mindenféle finomsággal

2017-08-31

sponsored links


A színes lepénykenyérkék zöldségekbõl, õrölt mandulából és tojásból készülnek. A szendvicsbe került hummusz, egy különleges répasaláta, sült zöldségek és friss saláta.
A Green Kitchen at Home szakácskönyvben (meg a blogban is) már hetek óta szemezgetek vele. Ma készült el és nekünk nagyon ízlett.
Az eredeti recepthez képest annyi az újítás, hogy egy szeletben van jelen a három szín. Nem bonyolult kivitelezni, úgyhogy javaslom. Teljes mértékben követtem a receptet mégsem lett a piros és sárga nagyon élénk színû. Következõre több répát és céklát teszek bele és kevesebb karfiolt. Ízre tökéletes volt, csak a színen érdemes javítani. A mandulára is következõre figyelni fogok, hántolt mandulát fogok õrölni, nem héjasat, hogy az se befolyásolja a színt.


Hozzávalók (8 darab 7x14 cm-es szelethez, 4 szendvicshez, 4 adaghoz):

Zöld:
200 g brokkoli (csak a rózsái, szárát a szín miatt nem használnám következõre)
50 g õrölt mandula (nem héjas!)
1/2 tk. só
1/2 tk. szárított zöldfûszer (vegyesen oregano, bazsalikom és kakukkfû)
2 nagy tojás

Sárga:
100 g répa
100 g karfiol (következõre növelni fogom a répa arányt benne)
50 g õrölt mandula (nem héjas!)
1/2 tk. só
1/2 tk. szárított zöldfûszer (vegyesen oregano, bazsalikom és kakukkfû)
2 nagy tojás

Piros:
100 g cékla
100 g karfiol (következõre növelni fogom a cékla arányt benne)
50 g õrölt mandula (nem héjas!)
1/2 tk. só
1/2 tk. szárított zöldfûszer (vegyesen oregano, bazsalikom és kakukkfû)
2 nagy tojás


A zöldségek elõkészítésével kezdek. Aprítógépben morzsányi méretûre darálom elõbb a brokkolit majd a répa-karfiolt és végül a cékla-karfiolt. Egy tálban összekeverem a brokkolit a mandulával, a sóval és a fûszerekkel. Ezt ismétlem másik tálban a répa-karfiollal és egy harmadik tálban a cékla-karfiollal is. A tojásokat kettesével villával felverem majd az elsõ kettõt a brokkolis keverékhez forgatom, következõ kettõt a répáshoz az utolsót a cékláshoz.



A sütõt elõmelegítem 200 fokra. A sütõm nagy tepsijébe helyezek egy sütõpapírt. A három masszát ketté osztom. A tepsim két részébe osztom egyesével a színeket. Érdemes minden színbõl elõbb egy rendes csíkot kialakítani és csak utána ragasztani hozzá a többihez. Nagyjából 7-8 mm vastagságú legyen a massza, de bevallom nem mértem mindenhol). Spatulával dolgozom végig (lentebb kép a két nagy lepénykenyérrõl). 200 fokos sütõben 25 perc alatt készre sütöm. Hagyom teljesen kihûlni és csak akkor szeletelem. Ebben a tepsiben nekem 8 szelet 7x14 cm-es kenyérszelet lett (körben végig levágtam a széleit, így sokkal szebbek). Ebbõl pont 4 szendvics készülhet. A felszeletelt kenyérkéket üvegtálban hûtõben tárolom. Néhány napig eláll. Tökéletes vendégváró is lehet, mert elõre el lehet készíteni.



A szendvics elkészítése:

Hozzávalók (4 adaghoz):
8 szelet színes lepénykenyér

Sült zöldségekhez:
1 kisebb karfiol
1 kisebb brokkoli
1/2 cékla
3 kis cukkini
1 lilahagyma
1 piros színû paprika
olívaolaj

hummusz (ezúttal boltit használtam, de ha van idõ érdemes házit készíteni 200 g elég lesz)

friss saláta (lehetõleg színes)

Különleges répasaláta:
3 nagy répa
1 lilahagyma
2 ek. sultana mazsola
3 ek. olívaolaj
1 kis csokor aprított petrezselyem
1/2 tk. só
1/4 citrom leve

A sült zöldségekhez az összes zöldséget szeletelem (karfiolt és brokkolit is mint a kenyeret vékony szeletekre vágom, nem szedem rózsáira). A cukkinit karikázom, lilahagymát, céklát és paprikát is szeletelem. Két sütõpapírral bélelt nagy tepsire elosztom a zöldségeket. Meglocsolom olívaolajjal, sózom, majd 200 fokos sütõben nagyjából 30 perc alatt megsütöm.
A répasalátához a répát és hagymát aprítógépben aprítom (vagy nagyobb reszelõn lehet a répát reszelni és akkor a hagymát szeletelni). Hozzáadom a mazsolát, aprított petrezselymet, olajat, citromlevet és sózom. Érdemes ezt is elõre elkészíteni, jót tesz neki pár óra a hûtõben.
Már csak a szendvicseket kell összeállítani. Minden kenyérszeletnek a sült oldalát megkenem hummusszul (tehát ami korábban alul volt). Teszek rá bõven a sült zöldségekbõl, répasalátából és friss salátát is). Igazán gazdag vega vacsora. Húsevõk sem fogják hiányolni a húst :)


Folytats a blogon ... www.colorsinthekitchen.com/2017/08/sz...

sponsored links

Keres?s