Szivárvány torta fehércsokis túrókrémmel
sponsored links
Mikor megláttam az oviban a farsangi buli kiírását, már tudtam, hogy az üdítõ mellé mi szivárvány tortát fogunk vinni.
Eleinte kicsit ódzkodtam az ételfesték ilyen mértékû használatától, aztán úgy gondoltam: egye fene, miért ne lehetne egy évben egyszer ezt is kipróbálni :)
A színekkel kapcsolatban azt a tanácsot kaptam, hogy sütés elõtt legyen élénkebb a szín, mint amilyet utána szeretnék. Ezt mindenki verje ki a fejébõl, mert nagyjából ugyanazt a színt kapjuk, csak kicsit sötétebb lesz az eredmény.
Nekem jobban bejönnek a pasztell színek, mint az élénkebbek, úgyhogy legközelebb kevesebb ételfestéket fogok használni, nem kellett volna ráparázni erre a "sütés után nem fog látszódni a szín" dologra.
Próbáltam por állagú festékkel is, én a gélt ajánlom, mert tényleg elég belõle egész kevés, illetve homogenizálódni is könnyebben tud, mint a por.
A krémnél úgy gondoltam, hogy most növényi tejszínt fogok használni, hátha van az ovisok közt laktózérzékeny. Mikor már kész voltam vele, akkor esett le, hogy TÚRÓkrémet alkottam... BTW, a jó szándék megvolt...
Állagra jó kemény lett a krém, ez is volt a cél, viszont így nehezebb szépen eldolgozni a külsejét. Aki nem akar veszõdni vele, inkább ne a krémmel kenje körbe, hanem verjen fel tejszínhabot egy kis porcukorral, azt könnyebben el tudja simítani, mint a túrókrémet.
Krém:
Végül betöltöm a lapokat, áthúzom a krémmel a tortát, és cukorkákkal díszítem ;)
Eleinte kicsit ódzkodtam az ételfesték ilyen mértékû használatától, aztán úgy gondoltam: egye fene, miért ne lehetne egy évben egyszer ezt is kipróbálni :)
A színekkel kapcsolatban azt a tanácsot kaptam, hogy sütés elõtt legyen élénkebb a szín, mint amilyet utána szeretnék. Ezt mindenki verje ki a fejébõl, mert nagyjából ugyanazt a színt kapjuk, csak kicsit sötétebb lesz az eredmény.
Nekem jobban bejönnek a pasztell színek, mint az élénkebbek, úgyhogy legközelebb kevesebb ételfestéket fogok használni, nem kellett volna ráparázni erre a "sütés után nem fog látszódni a szín" dologra.
Próbáltam por állagú festékkel is, én a gélt ajánlom, mert tényleg elég belõle egész kevés, illetve homogenizálódni is könnyebben tud, mint a por.
A krémnél úgy gondoltam, hogy most növényi tejszínt fogok használni, hátha van az ovisok közt laktózérzékeny. Mikor már kész voltam vele, akkor esett le, hogy TÚRÓkrémet alkottam... BTW, a jó szándék megvolt...
Állagra jó kemény lett a krém, ez is volt a cél, viszont így nehezebb szépen eldolgozni a külsejét. Aki nem akar veszõdni vele, inkább ne a krémmel kenje körbe, hanem verjen fel tejszínhabot egy kis porcukorral, azt könnyebben el tudja simítani, mint a túrókrémet.
Piskóta:
- 3x2 db tojás
- 3x40 g kristálycukor
- 3x40 g liszt
- piros, kék, zöld, citromsárga, narancssárga ételfesték
- Körberajzolok egy 18 cm-es tortakarikát egy sütõpapíron (nekem a gáztepsi hátán 2 kör fért el)
- Elõmelegítem a sütõt légkeverés nélkül 190 fokra.
- 2 tojásfehérjét habbá verek, közben adagolom hozzá a cukrot.
- A 2 sárgát világosodásig kihabosítom.
- A fehérjébe óvatosan belekeverem a sárgát, majd a lisztet apránként elvegyítem benne.
- A kapott habot kétfelé veszem.
- Mindkét félhez más-más ételfestéket adok, közben óvatosan keverem.
- Ezután a sütõpapíron lévõ körök közepére öntöm a masszákat, és egyenletesen eloszlatom (picit lógjon túl a körvonalon a massza).
- Sütõbe tolom és kb. 10-15 perc alatt készre sütöm.
- Mikor kihûlt, lehúzom róla a sütõpapírt, és a tortakarikával kiigazítom a lapokat.
- Ezt a procedúrát összesen háromszor csinálom meg, hogy a végén 6 db lapot kapjak :)
Krém:
- 5 dl habtejszín
- 100 g fehércsoki
- 3 ek porcukor
- 250 g túró
- Megolvasztom mikróban a fehércsokit (sokszor át kell keverni, különben leég).
- A túrót és a porcukrot botmixerrel összedolgozom, majd hozzákeverem a langyos csokit.
- A habtejszínbõl nem túl kemény habot verek, majd hozzáöntöm a csokis túrót, és folytatom a habverést, amíg összeáll a krém (nem szabad sokáig verni).
Végül betöltöm a lapokat, áthúzom a krémmel a tortát, és cukorkákkal díszítem ;)