Szilvásgombóc
sponsored links
Épp szezonja van, úgyhogy mikor máskor fõzzünk szilvásgombócot, ha nem épp most? Alapjáraton nem egy diétás étel, de egy kis csavarral azért javíthatunk a dolgon. Akinél meg esetleg kiverné a biztosítékot a graham liszt, meg az édesítõ, nyugodtan használhatja a hagyományos hozzávalókat, lényeg hogy a szilvásgombóc jó dolog!
Hozzávalók (kb 20 gombócra):
1 kg krumpli,
25 dkg teljes kiõrlésû graham liszt,
15 dkg fehérliszt,
1 tojás,
Tengeri só,
Teáskanálnyi kacsazsír vagy vaj,
15 dkg teljes kiõrlésû kenyérmorzsa,
20 g vaj,
600 g besztercei szilva, kimagozva, félbe vágva,
Két teáskanálnyi stevia, vagy dia wellnes édesítõszer, plusz két evõkanálnyi porrá õrölve,
Kávéskanálnyi fahéj
A krumplit mossuk meg, tegyük fel bõ, hideg, sós vízben fõni. Forrástól számított 20-30 percig fõzzük kis lángon, ha megpuhult szûrjük le, takarjuk le konyharuhával és hagyjuk 10 percig hûlni.
Hámozzuk meg, törjük össze krumplinyomóval, szórjunk rá teáskanálnyi lisztet, hagyjuk teljesen kihûlni (betehetjük hûtõbe is 30-40 percre).
Közben a szilvát vágjuk félbe, szedjük ki a magját. Ha kész vagyunk, szórjuk meg édesítõvel vagy cukorral, kávéskanálnyi fahéjjal.
Ha teljesen kihûlt a krumpli tegyük egy nagy tálba, közepébe formázzunk mélyedést, üssünk bele egy tojás, adjunk hozzá 2-3 csipetnyi sót, és a kacsazsírt.
Kezdjük el gyúrni, úgy, hogy mindig csak egy kevés lisztet (keverjük össze a graham és fehér lisztet elõtte) adunk hozzá. Ha összeállt a tészta, nyújtsuk félujjnyi vastagra. Vágjuk 5-8 cm-es négyzetekre, a közepébe helyezzünk két fél szilvát, csípjük össze a sarkait, majd formázzuk gombócokká.
Dobjuk a gombócokat lobogó sós vízbe, fõzzük 6-8 percig.