Szilvás Tart Tatin
sponsored links
Az egyik leghíresebb francia édesség. Kétbalkezesség, kaland, vadászat, ipari kémkedés fûzõdik a Tart tatinhoz. Több legenda él sose fog kiderülni melyik az igazi.
A torta eredetét illetõen a legnépszerûbb sztori a Carolina és Stephine Tatin nõvérek nevéhez fûzõdik. A testvérek a gyönyörû Loire völgyben, egy vidéki kisvárosban Lamotte-Beuvron-ban vezették a tulajdonukban álló, cseppet sem meglepõ nevû Tatain Hotelt.1888-ban. Stephine, az idõsebb nõvér dolgozott a konyhában, mivel fõzni remekül tudott, ám a vendégekhez nem volt túl kedves, nemigen értett hozzájuk. Specialitása egy karamellizált almatorta volt, ropogósra sült tésztán. A vadászati szezon közepén jártak, a szállóvendégek zsúfolásig töltötték a szállodát, és éhesen tértek haza a vadászatból. Stephine a kemencébe készült rakni a sütit, amikor valamit elbénázott, és fejre ejtette az almás tésztát. Ám nem csüggedt, sõt más választása se nagyon maradt, megsütötte, visszafordította, majd pedig a még meleg, ám furcsa küllemû sütit feltálalta. Szerették.
Igazi karrierje akkor kezdõdött, amikor a híres párizsi Maxim tulajdonosa tudomást szerzett a tortáról, és úgy döntött megszerzi a receptet. Csakhogy, a nõvérek nem akarták maguktól adni. De az élet ennél fájdalmasabb, már akkor is azé volt az információ, akié a több pénz is. Így került a Tatin Hotelbe új kertész, aki a vénkisasszony bizalmába férkõzött. A recept csakhamar a kertész illetéktelen kezei közé került, majd a Maxim konyhájára, ahonnan világhódító útra ...