Szilvás receptek

2011-10-27

sponsored links

A cikk a HVG Gasztronómia rovatban jelent meg.

Szerzõ: Lukács Enikõ

Lassan mondjuk, hogy mindenki megértse: Zwetschgendatschi. Nem megy? Akkor csak süssük és együk meg az egyik legszuperebb szilvás sütit. Legfeljebb nem szólítjuk meg.

A napokban végérvényesen beköszöntött az õsz, ami azt jelenti, meg vannak számlálva a napjaink friss idénygyümölcsök tekintetében. Szerencsére, a hazai szilvatermés szezonja júliustól októberig tart, így most még rástartolhatunk a hamvas lila szemekre. 

Ahány darab, annyi antioxidáns és vitamin bomba. Kevés cukrot, annál több vizet (85 százalék víz) és rostot tartalmaz, így fogyókúrázáshoz sem rossz, bár alább errõl szó sem lesz. Legegészségesebb persze nyersen fogyasztani vagy aszalt formájában, de sokrétûen felhasználhatjuk, mert édes és sós fogásokhoz egyaránt nagyon jól illik. A klasszikus szilvás gombóctól a sült kacsához illeszkedõ szilvakompótig.

Mielõtt elõállnánk az aduásszal, adunk egy-két tippet.

Sült szilva, a legegyszerûbb. A szilvát hosszában vágjuk félbe, rakosgassuk sütõpapírra, csöpögtessük meg mézzel vagy szórjuk meg barnacukorral, kevés vaníliás cukorral, csipkedjünk rá kis vaj darabkákat, és végül jöhet pár levél friss friss fûszernövény (citromfû, menta, citromos kakukkfû). 160 fokos sütõben 15-20 percen keresztül süssük. Müzlibe, tejberizsre is kanalazhatjuk, vagy ...


Folytats a blogon ... gastronomica.blog.hu/2011/10/27/zwets...

sponsored links

Keres?s