Szilvás pite

2018-04-19

sponsored links



A napokban egy régi Váncza receptet készítettem el újra,kisebb változtatásokkal.

A sütemény eredeti neve,szilvás lepény. Nagyon finom lett,csak ajánlani tudom mindenkinek.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 csomag sütõpor
12 dkg vaj
1 db tojás
5 dkg barna cukor
kevés tej

Hozzávalók a töltelékhez:
1 kg szilva
kb. 2-3 evõkanál barna cukor
1 teáskanál fahéj

Továbbá: 1 db tojássárgája a pite lekenéséhez,és egy 26 cm-es piteforma


Elkészítése:

A vajat elmorzsoljuk a liszttel elkevert sütõporral,majd hozzáadjuk a cukrot a tojást,és annyi tejet amitõl közepesen lágy,gyúrható tésztánk lesz. A piteformát kiolajozzuk,belisztezzük. Osszuk ketté a tésztát és nyújtsuk ki  egyenként a piteforma méretéhez igazodva.Béleljük ki a formát az egyik lappal,majd a megmosott ,kimagozott,negyedelt szilvákkal töltsük meg a tésztát.
Ízlés szerint szórjuk meg barna cukorral,majd szórjuk meg fahéjjal.



Borítsuk be a másik tésztalapunkkal. Nyomkodjuk össze a két tésztalap széleit,majd vágjuk le a felesleges tésztát a formáról. Kenjük meg a felvert tojássárgájával a tetejét,és szurkáljuk meg több helyen egy villa segítségével.
Elõmelegített sütõben 160-170 -fokon szép pirosra sütjük.
Sütés után hagyjuk a formában kihûlni,majd szeleteljük fel és tetszés szerint vanília fagylalttal,vagy tejszínhabbal kínáljuk. 






,,50 deka lisztet deszkán elkeverünk 1 csomag Váncza-sütõporral , majd hozzágyúrunk 12 deka zsírt , 1 egész tojást , 5 deka cukrot és annyi tejet , hogy lágyan gyúrható tésztát kapjunk. A tészta nagyobb felét egyenletes vastagon zsírozott tepsibe tesszük , erre 1-1 1/4 kg kimagozott és félbe vágott édes szilvát rakunk ki egyenletesen vastag rétegben. Fahéjas porcukorral bõven meghintjük. 

A tészta félretett részét ráhelyezve , tojássárgájával jól megkenve , villával több helyen megszurkáljuk és közepes tûznél szép pirosra sütjük. Négyszegletes hosszú darabokra szeleteljük  és vanilin-szórócukorral bõven hintve szolgáljuk fel. Igen olcsó , gyors sütemény."







Folytats a blogon ... bibimoni.blogspot.com/2018/04/szilvas...

sponsored links

Keres?s