Szilvás pite
sponsored links
A napokban egy régi Váncza receptet készítettem el újra,kisebb változtatásokkal.
A sütemény eredeti neve,szilvás lepény. Nagyon finom lett,csak ajánlani tudom mindenkinek.
50 dkg liszt
1 csomag sütõpor
12 dkg vaj
1 db tojás
5 dkg barna cukor
kevés tej
Hozzávalók a töltelékhez:
1 kg szilva
kb. 2-3 evõkanál barna cukor
1 teáskanál fahéj
Továbbá: 1 db tojássárgája a pite lekenéséhez,és egy 26 cm-es piteforma
Elkészítése:
A vajat elmorzsoljuk a liszttel elkevert sütõporral,majd hozzáadjuk a cukrot a tojást,és annyi tejet amitõl közepesen lágy,gyúrható tésztánk lesz. A piteformát kiolajozzuk,belisztezzük. Osszuk ketté a tésztát és nyújtsuk ki egyenként a piteforma méretéhez igazodva.Béleljük ki a formát az egyik lappal,majd a megmosott ,kimagozott,negyedelt szilvákkal töltsük meg a tésztát.
Borítsuk be a másik tésztalapunkkal. Nyomkodjuk össze a két tésztalap széleit,majd vágjuk le a felesleges tésztát a formáról. Kenjük meg a felvert tojássárgájával a tetejét,és szurkáljuk meg több helyen egy villa segítségével.
Elõmelegített sütõben 160-170 -fokon szép pirosra sütjük.
Sütés után hagyjuk a formában kihûlni,majd szeleteljük fel és tetszés szerint vanília fagylalttal,vagy tejszínhabbal kínáljuk.
,,50 deka lisztet deszkán elkeverünk 1 csomag Váncza-sütõporral , majd hozzágyúrunk 12 deka zsírt , 1 egész tojást , 5 deka cukrot és annyi tejet , hogy lágyan gyúrható tésztát kapjunk. A tészta nagyobb felét egyenletes vastagon zsírozott tepsibe tesszük , erre 1-1 1/4 kg kimagozott és félbe vágott édes szilvát rakunk ki egyenletesen vastag rétegben. Fahéjas porcukorral bõven meghintjük.
A tészta félretett részét ráhelyezve , tojássárgájával jól megkenve , villával több helyen megszurkáljuk és közepes tûznél szép pirosra sütjük. Négyszegletes hosszú darabokra szeleteljük és vanilin-szórócukorral bõven hintve szolgáljuk fel. Igen olcsó , gyors sütemény."