Szilvás-mákos papucs
sponsored links
Anyu diósan és mákosan szokta készíteni, de lehet csak lekvárral, vagy meggyel vagy így is, ahogy én csináltam.
Karácsonykor vagy bármilyen más alkalommal is ideális és nagyon finom!
Ebbõl az adagból kb 56 db papucska lesz.
Hozzávalók
A tésztához:
- 32-33 dkg finomliszt
- 1 dl tej
- 1 dkg élesztõ
- 5 dkg porcukor
- 6 g sütõpor
- 12 dkg vaj
- 1 tojás
- csipetnyi só
A töltelékhez:
- 30 dkg szilvalekvár
- 5 dkg darált mák
- 4 dkg porcukor
A kenéshez:
- 1 tojás (villával kissé felverve)
Elkészítés
- A hideg tejben feloldjuk az élesztõt.
- Elkeverjük a lisztet a cukorral, sóval és a sütõporral, majd a vajjal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk az élesztõs tejet és a tojást. Tésztává gyúrjuk és hûtõbe tesszük 15-20 percre.
- A töltelékhez összekeverjük a lekvárt, a mákot és a porcukrot.
- Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk a tésztát és kb 4×4 cm-es négyzetekre vágjuk. A négyzetek közepére 1-1 teáskanálnyi tölteléket teszünk.
- A tészta 2 szemközti sarkát lekenjük a tojással és egymásra hajtjuk, kialakítva a papucs formát.
- Sütõpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a papucsokat és 170 °C-ra elõmelegített sütõben 15-20 perc alatt megsütjük õket.
- Ha kihûltek, tetejüket meghintjük porcukorral.