Szilvás-mákos kalács
sponsored links
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 2 tojás, 8 dkg cukor, 15 dkg vaj, 1 dl tej, 1 tasak szárított élesztõ, csipet só.
továbbá: 1 kg szilva, 20 dkg darált mák, 1 tojás sárgája, 1 evõkanál vaj, 2 dl tej, 1 dl tejszín, 1 tasak vaníliás cukor, 10 dkg cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 1 teáskanál reszelt citromhéj, fahéj.
Elkészítése:
A tésztához a vajat megolvasztjuk, felöntjük a tejjel, a többi hozzávalóval jól összedolgozzuk, majd hagyjuk kelni. Közben a krémhez összeforraljuk a tejet és a tejszínt, beleszórjuk a mákot, szelíd tûzön 10 percig fõzzük-szikkasztjuk. 1/2 dl hideg vízben simára keverjük a pudingport, eldolgozzuk benne a tojássárgáját. A mákkrémhez adjuk a vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot, a pudingos keveréket és a fahéjat, végül belereszeljük a gondosan megmosott citrom héját, és további 1 percig forrósítjuk. Hideg vízfürdõbe állítva kihûtjük. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, jól lecsepegtetjük, négybe vágjuk. A kelt tésztát tepsi nagyságúra nyújtjuk, sütõpapírral bélelt tepsibe helyezzük, rákenjük a máktölteléket, rárakjuk a szilvát a belsejével felfelé, megszórjuk a vaníliás cukorral, és elõmelegített 180 fokos sütõben 40-45 perc alatt megsütjük.
FI. 2017/9.