Szilvás-marcipános morzsás pite
sponsored links
Ez a szupergyors és végtelenül egyszerû szilvás süti egészen biztosan õszi kedvenc lesz, ugyanis bármikor elkészíthetõ, a langyos gyömbéres töltelék pedig azonnal átmelegít!:)
Ebben a sütiben az a legjobb, hogy a tésztát akár elõre is begyúrhatjuk, 2-3 napig gond nélkül eláll a hûtõben, és akár egy hosszú nap végén, egy órán belül fogyaszthatjuk is a jól megérdemelt langyos finomságot. A kissé fanyar, gyömbéres-szilvás tölteléket nagyszerûen kiegészíti az édes mandula marcipán, valamint a tölteléket körülölelõ citromos omlós tészta.
Hozzávalók
(egy 26 cm-es formához vagy 4 kisméretûhöz)
Tészta:
- 15 dkg vaj
- 2 tk sütõpor
- 30 dkg liszt
- 6 dkg porcukor
- 1 tojás
- fél citrom reszelt héja
Töltelék:
- 50 dkg szilva (tisztított súly)
- 10 dkg marcipán massza
- 3 ek. cukor
- õrölt gyömbér ízlés szerint
Elkészítés
- A tészta hozzávalóit egy nagy tálban összegyúrjuk, majd egy órára hûtõbe tesszük.
- A tészta felét két folpack közt kinyújtjuk, majd a papírral bélelt piteformába simítjuk úgy, hogy a peremén is legyen.
- A belsejére is papírt simítunk és nehezékként rizst vagy babot öntünk bele a vaksütéshez.
- 180 fokra elõmelegített sütõbe toljuk és 15 percet sütjük.
- Kicsit hagyjuk hûlni, majd eltávolítjuk a nehezéket és a papírt is a tészta közepérõl.
- A szilvákat megmossuk, kimagozzuk és vékony csíkokra vágjuk.
- Összekeverjük a gyömbérrel és a cukorral, majd nagylyukú reszelõn hozzáreszeljük a marcipánt 2/3 részét.
- A szilvás keveréket a félig átsült lapra simítjuk, majd ráreszeljük a maradék marcipánt, végül a maradék tésztát is.
- Visszatesszük a sütõbe és további 40 perc alatt készre sütjük (kisebb formák esetén kevesebb idõ is elég!)