Szilvás-bazsalikomos csirkemáj burgonyakoszorúban

2014-04-06

sponsored links



Havonta egyszer szoktam készíteni csirkemájat, mert szeretem, de próbálok mindig mást kihozni belõle.
Úgy alakult ma, hogy a fagyasztóból került ki az ebéd hozzávalóinak nagyobb része.
Tetszett a bazsalikom és a szilva ízharmóniája.

Hozzávalók:
  • 500 g fagyasztott csirkemáj
  • 15 db fagyasztott szilva
  • 1 evõkanál fagyasztott bazsalikom
  • 1 evõkanál olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kg burgonya
  • tej
  • szerecsendió
  • pici frissen õrölt bors
  • 1 evõkanál vaj



Elkészítése:
A kiolvasztott csirkemájat letisztítottam a hártyáktól, erektõl, mert sütéskor-fõzéskor összehúzná a belsõséget, és kemény rágós maradna.
Nem beszélve az esztétikumáról!
A nagyobb májakat ketté vágtam, majd fél órára zúzott fokhagymás tejben áztattam.
Így még ízletesebb lesz!
Az olajat felhevítettem, és a tejtõl lecsepegtetett májat beleraktam, majd megborsoztam és rászórtam az összevágott bazsalikomot.
Öt percig erõs lángon sütöttem, majd hozzáadtam a fagyasztott szilvát, és még ugyanennyi ideig kicsit mérsékeltebb lángon pároltam.
Ennyi idõ kell, hogy a szilva kiolvadjon, és az íze hozzáadódjon a májas-fûszeres szafthoz.
Közben burgonyapürét készítettem, melyhez a végén szerecsendiót reszeltem ízesítõnek.
Egy nagyobb tálra salátaleveleket rendeztem, majd a a pürét habzsákba töltöttem, és így nyomtam ki a salátákra.
A májat is körberaktam, és a szilvákkal koronázva tálaltam az ételt.



A szerecsendió:
KONYHAI TIPPEK
A szerecsendiót megvehetjük egészben vagy õrölve. Mivel az õrölt változat aromája hamar elillan, érdemes egészben venni, és felhasználáskor reszelni vagy frissen õrölni belõle.
A fûszert tartsuk jól záródó, átlátszó üvegedényben, sötét, hûvös helyen.
A szerecsendió jól illik a párolt zöldségekhez (fõleg a spenóthoz és a karfiolhoz), burgonyaételekhez, sajtmártáshoz és besamelhez, illetve édes süteményekhez, húskészítményekhez és felvágottakhoz. Olaszországban a derelye (ravioli) töltelékét is ezzel ízesítik.
A magas hõmérséklet árt a szerecsendió aromájának. Ezért csak a fõzés végén, frissen õrölve adjuk az ételhez.
Forrás

Folytats a blogon ... konyha-labor.blogspot.com/2014/04/szi...

sponsored links

Keres?s