Szilvás-bazsalikomos csirkemáj burgonyakoszorúban
sponsored links
Havonta egyszer szoktam készíteni csirkemájat, mert szeretem, de próbálok mindig mást kihozni belõle.
Úgy alakult ma, hogy a fagyasztóból került ki az ebéd hozzávalóinak nagyobb része.
Tetszett a bazsalikom és a szilva ízharmóniája.
Hozzávalók:
- 500 g fagyasztott csirkemáj
- 15 db fagyasztott szilva
- 1 evõkanál fagyasztott bazsalikom
- 1 evõkanál olaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kg burgonya
- tej
- szerecsendió
- pici frissen õrölt bors
- só
- 1 evõkanál vaj
Elkészítése:
A kiolvasztott csirkemájat letisztítottam a hártyáktól, erektõl, mert sütéskor-fõzéskor összehúzná a belsõséget, és kemény rágós maradna.Nem beszélve az esztétikumáról!
A nagyobb májakat ketté vágtam, majd fél órára zúzott fokhagymás tejben áztattam.
Így még ízletesebb lesz!
Az olajat felhevítettem, és a tejtõl lecsepegtetett májat beleraktam, majd megborsoztam és rászórtam az összevágott bazsalikomot.
Öt percig erõs lángon sütöttem, majd hozzáadtam a fagyasztott szilvát, és még ugyanennyi ideig kicsit mérsékeltebb lángon pároltam.
Ennyi idõ kell, hogy a szilva kiolvadjon, és az íze hozzáadódjon a májas-fûszeres szafthoz.
Közben burgonyapürét készítettem, melyhez a végén szerecsendiót reszeltem ízesítõnek.
Egy nagyobb tálra salátaleveleket rendeztem, majd a a pürét habzsákba töltöttem, és így nyomtam ki a salátákra.
A májat is körberaktam, és a szilvákkal koronázva tálaltam az ételt.
A szerecsendió:
KONYHAI TIPPEK
A szerecsendiót megvehetjük egészben vagy õrölve. Mivel az õrölt változat aromája hamar elillan, érdemes egészben venni, és felhasználáskor reszelni vagy frissen õrölni belõle.A fûszert tartsuk jól záródó, átlátszó üvegedényben, sötét, hûvös helyen.
A szerecsendió jól illik a párolt zöldségekhez (fõleg a spenóthoz és a karfiolhoz), burgonyaételekhez, sajtmártáshoz és besamelhez, illetve édes süteményekhez, húskészítményekhez és felvágottakhoz. Olaszországban a derelye (ravioli) töltelékét is ezzel ízesítik.
A magas hõmérséklet árt a szerecsendió aromájának. Ezért csak a fõzés végén, frissen õrölve adjuk az ételhez.
Forrás