Szilvás batyuk
sponsored links
Ezek a langyos, gyümölcsös-fûszeres falatkák, amiket lágy kelt tészta ölel körbe, az egyik legmelengetõbb téli csemegék ilyen hideg idõben!
A fahéjas sült szilva az egyik nagyon nagy kedvencem, bármilyen formában, mindegy, hogy a klasszikus szilvásgombóc, lekvár, kalács, pite, lepény, rétes, macaron töltelék vagy morzsasüti formában készült. Ez a batyus változat úgy született, hogy pitesütés után maradt egy kis adag tészta, de tényleg annyira kevés, hogy még egy mini pitére sem lett volna elég, de annál több, hogy ne sajnáltam volna kidobni. Ezért alternatív megoldásként apró batyukat készítettem, ami körülöleli a cukros-fahéjas szilvát. Amolyan egyfalatos minipite (édes, mini empanada). Töltelékként választhattok akár almát is a szilva helyett, de szerintem így a legfinomabb!
Hozzávalók
Tészta
- 25 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 3 dkg zsír
- 3 dkg porcukor
- 0,5 dkg élesztõ
- 1 dl langyos tej
- 1 kk kristálycukor
- 1 kisebb méretû tojás
Töltelék
- 4-6 szem szilva
- fahéjas cukor
Tetejére
- 1 tojásfehérje
- fahéjas cukor
Elkészítés
- A kristálycukrot a langyos tejhez adjuk, és ebben felfuttatjuk az élesztõt.
- A lisztet összemorzsoljuk a cukorral a margarinnal és a zsírral, majd hozzáadjuk a tojást, az élesztõt és összegyúrjuk.
- Folpackba csomagoljuk és egy órát hideg helyen pihentetjük.
- A szilvákat alaposan megmossuk, félbevágjuk, eltávolítjuk a magokat, majd majd negyedekre vágjuk.
- A tésztát pihentetés után lisztezett deszkán kb. 0,5 cm vastagra kinyújtjuk, majd kör alakú kiszúróval körlapokat készítünk.
- A szilva darabokat a fahéjas kristálycukorba forgatjuk.
- Egy körlap egyik felére egy szilvanegyedet helyezünk, majd a körlapot félbehajtjuk, széleit pedig jól összenyomkodjuk.
- Az így kapott batyukat sütõpapírral borított sütõlapra sorakoztatjuk, tetejüket megkenjük enyhén felvert tojásfehérjével, majd megszórjuk a maradék fahéjas cukorral.
- 180 fokra elõmelegített sütõbe toljuk, ahol 15-20 perc alatt aranybarnára sülnek.