SZILVÁS LINZERCSIGA
sponsored links
Az egyik sütis oldalon szembejött velem ez a jópofa piteforma. Átfutottam a leírást, de nem mentettem el, így kénytelen voltam menni a saját fejem után.
Nagyon mutatós tud lenni, ha nem bénázza el az ember lánya, mint én, de azért elég vállalható lett így is.
Hozzávalók
tészta
40 dkg liszt
20 dkg vaj
2 e.k. tejföl
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
2 e.k. cukor
töltelék
60 dkg szilva (apróbb)
1 e.k. fahéj
10 dkg cukor
2-3 e.k. olvasztott vaj a lekenéshez
Elkészítés
A hideg vajat kockázd fel.
A lisztet öntsd egy nagy tálba.
Add hozzá a csipet sót, reszelt citromhéjat és a cukrot. Keverd el, majd a hideg vajjal kezd el összedolgozni, közben add hozzá a tejfölt is. Gyorsan gyúrd tésztává, de nem kell agyon nyomorgatni, ahogy kezd összeállni a tészta, már kész is.
Egy zacskóba bugyoláld a masszát és a hûtõben hûtsd legalább egy órát.
A lehûlt tésztát felezd el és egyenként nyújtsd téglaalappá, ezeket pedig vágd hosszában ketté.
Nem szabad nagyon vékonyra nyújtani, mert akkor könnyen kiszakad betöltés után. k.b. 3 mm. a jó vastagság, de ezt majd mindenki érezni fogja.
A kimagozott szilvákat 1 sorban rakd végig az egyik csíkon, szórd meg fahéjjal és cukorral, majd óvatosan tekerd fel, az illesztéseket nyomkod végig az ujjaddal és óvatosan tekerd csigának és helyezd egy kivajazott piteforma közepébe. A többi csíkkal tedd ugyanezeket és az elõzõ csiga végéhez illesztve a következõ tekerccsel folytasd a csigavonalat.
Én 4 csíkot készítettem, de megszenvedtem vele, mert szétnyílt, vagy kilyukadt. Ezért praktikusabb 6 kisebb csíkot készíteni, azok könnyen kezelhetõek.
A tetejét kend le olvasztott vajjal, vagy tejjel és szórd meg kevés cukorral és told a 170 fokra elõmelegített légkeveréses sütõbe. 30-35 perc alatt elkészül.
Néhol ki fog folyni a gyümölcs leve, de ez ne zavarjon senkit, jól áll a sütinek.
szilvás linzercsiga |
Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog