szilveszteri ötletelõ

2017-12-29

sponsored links

Ötleteljünk egy kicsit, hogy milyen finomságokkal várhatjuk a vendégeket szilveszterkor.


Sonkás camembert-es rózsák


SONKÁS CAMEMBERT-ES RÓZSÁK (GYORS VENDÉGVÁRÓ)

 10 perc alatt összeállítottam és mehetett a sütõbe.

Hozzávalók 16 db

2 csomag friss kinyújtott leveles tészta
16 szelet Feketeerdei sonka
16 szelet Camembert
1 tojás a lekenéshez
szezámmag a szóráshoz.



Elkészítés

A részletes leírást megtaláljátok itt, az almarózsánál.
Lehet készíteni fagyasztottból is, de azt ki kell engedni és nyújtani is kell, ezért egyszerûbb a friss már szép vékony téglalappá nyújtott tésztával dolgozni.
Vágjuk 4-5 cm vastag csíkokra.  Nekem 8 csíkom lett 1 lapból.
Minden csíkra fektessünk végig egy vékony szelet füstölt sonkát. 
A sajtot pedig tegyük arra a végére, ahonnan tekerni fogjuk.
Tekerjük fel a tésztát a sajttól kiindulva. Amikor kész, nyomogassuk össze az illesztést és a tészta alját, hogy a sajt ne tudjon kifolyni.
Egyenként kenegessük le a felvert tojással, szórjuk meg szezámmaggal és helyezzük szilikon muffin-sütõbe.
Így nem tudnak felborulni sütés közben és nem is tapadnak le.
180 fokra elõmelegített sütõben 30-35 perc alatt elkészül.
   






FRANCIASALÁTA ÉS KASZINÓ TOJÁS


Franciasaláta és kaszinó tojás



A bulik elmaradhatatlan kelléke a franciasaláta kaszinó tojással. Sokan szidják, hogy unalmas, retro, nem igaz , hogy nem lehet mást kitalálni....., de mindig akadnak valakik, akik hiányolják az asztalról. Különben is valljuk be, ha finoman van elkészítve, akkor tényleg lehet szeretni, akármilyen elcsépeltnek is gondoljuk. 
Az idén nálunk most ez is a szilveszteri menü részét képezi. Természetesen van ebben is egy apró csavar, fehér szarvasgombakrémmel ízesítettem a tojáskrémet. Fantasztikusan finom lett, érdemes tenni vele egy próbát, de aki nem akar flancolni, vagy éppen nincs a spejzában ez a nemes alkotóelem, az nyugodtan hagyja ki belõle, úgy is isteni lesz.

Hozzávalók

kaszinó tojás

6 tojás
2 evõkanál tejföl
1 evõkanál majonéz
1 k.k. fehér szarvasgombakrém
1 csipet Cayenne bors
kevés frissen õrölt bors
1 k.k. só
1 k.k. dijoni mustár

franciasaláta

0,5 kg franciasaláta alap (mirelit)
1 nagy savanykás alma
1 marék zöldborsó
1 nagy pohár tejföl
1 dl majonéz
1 t.k. dijoni mustár
1 k.k. só
1/2 k.k. bors
1 t.k. cukor
1 öntet száraz fehér bor

friss petrezselyem a tálaláshoz




Elkészítés

A tojásokat fõzd keményre.
A fagyasztott salátaalapot és a zöldborsót sós, forrásban lévõ vízben fõzd pár percet, majd szûrd le.
Az almát kockázd kicsikre.
A tojásokat tisztítsd meg, vágd félbe és a sárgákat tedd egy tálba.
Add a sárgákhoz a tejfölt, majonézt, fûszereket és a szarvasgombakrémet (vagy zöld fûszereket) és egy villával keverd krémesre, ha sûrû még adj hozzá tejfölt.
Tedd egy nyomózsákba és töltsd meg a tojásokat vele.
A franciasalátához készítsd el az öntetet. Tejföl, majonéz, mustár, só, bors, cukor,  bor összekever, majd borítsd az alapra, add hozzá az almát és keverd el.
A salátát érdemes elõzõ nap elkészíteni, hogy jól összeérjen.
Ilyen egyszerûen és gyorsan összedobható.

Tipp:Aki szeretné bevonni azzal a bizonyos fehér mázzal. Annak annyit kell tennie, hogy egy kicsivel több öntetet készít a salátához, amiben picike kis zselatint elkever. Ezzel a szósszal kell leönteni a töltelékkel lefele fordított tojásokat és hagyni a hûtõben megdermedni.



húsos kosárkák

HÚSOS KOSÁRKÁK




Hozzávalók

Töltelék

50 dkg sertés-marha darálva, vegyesen
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
4 dl sûrített paradicsom
2 babér
1 k.k. só
1 k.k bors
1 t.k. oregánó
1 k.k. bazsalikom
1 k.k. rozmaring
2 evõkanál olíva

1 csomag réteslap

2 szem közepes burgonya

15 dkg ízes sajt, nálam Cheddar

Besamelmártás

1 csapott evõkanál liszt
1 csapott evõkanál vaj
2 dl tej
bors
szerecsendió

10 dkg vaj a kenegetéshez



Elkészítés

Elõször is kezdjük a töltelékkel. Kevés olíván pirítsuk le a húst, adjuk hozzá az apróra vágott hagymát. Majd fûszerezzük és öntsük fel a paradicsomlével, ha nagyon sûrû kicsi vízzel hígítsuk. Fõzzük sûrû raguvá.
A besamelmártáshoz a lisztet a vajjal csomómentesen hevítsük fel, kevergessük, majd apránként jöhet a tej és a fûszerek. Közepesen híg mártássá fõzzük össze.
A muffin sütõt vajazzuk ki.
A réteslapokat kockázzuk fel 20 x 20 centis darabokra, kenegessük át olvasztott vajjal, majd minden mélyedésbe nyomkodjunk el 3 réteslapot rétegenként elforgatva, hogy szépen túllógjanak a sarkai. Nekem nem lettek túl szépek és szabályosak, mert cafatokból ragasztgattam össze.
Minden kosárka aljára helyezzünk egy karika burgonyát. Ezt azért tettem bele, hogy ne ázzon szét az alja.
A burgonyára kanalazzunk a raguból, a ragura tegyünk egy szelet sajtot, majd öntsük nyakon a besamelmártással.
200 fokos sütõben süssük ropogós, aranybarnára.
A sütõbõl kivéve várjunk 5-10 percet, majd egy spakli segítségével óvatosan emeljük ki. Friss kevert salátával vagy bármilyen nekünk tetszõ salátával fogyasszuk.




KÁPOSZTÁS HASÉ


káposztás hasé

Öreg barátom a fagyasztott leveles tészta volt segítségemre ennek a finom sós nasinak az elkészítésénél. Nálunk minden jöhet, ami káposztás, ezért nem meglepõ, hogy sikere volt.

Készültek káposztás csigák is.
Hozzávalók

1 csomag leveles tészta 0,5 kg
1/2 fej közepes káposzta
2 evõkanál étolaj
1 t.k. bors
1,5 t.k. só
1 t.k. kömény
1 t.k. cukor
1 tojás a lekenéshez
szezámmag és fekete kömény a szóráshoz


Elkészítés

A lereszelt vagy aprított káposztát kevés olajon kezdjük el dinsztelni. Fûszerezzük sóval, borssal, köménnyel és gyakran megkeverve pirítsuk barnára, aki szereti egy kanálka cukorral fokozhatja az élvezeteket.
Hûtsük ki.
A tésztát engedjük ki és vágjuk kettõbe.
Nyújtsuk vékony téglaalapokká õket, ha friss a tészta, az már eleve nyújtott, azzal nem kell küzdeni, csak a fagyasztottal.


A lehûlt káposztából tegyünk egy vékony csíkot a tésztára, rendezgessük egyenletesre és hajtsuk körbe rajta a tésztát.  
Egy éles késsel vagy pizzavágóval vágjuk le a felesleges tésztát. Nekem 1-1 téglaalapból 2-2 csík jött ki, amiket 14 részre vágtam a végén. Így 56 darab hasé született.
Kenjük le a felvert tojással és vágjuk 1,5 centis darabokra.
Szórjuk meg szezámmal és fekete köménnyel és fektessük sütõpapírral fedett tepsire.
180 fokos elõmelegített sütõben süssük szép aranyszínûre.
Egyszerûen, gyorsan elkészíthetõ vendégváró finomság.



TÚRÓS STANGLI


Túrós stangli


Hozzávalók

25 dkg liszt
20 dkg vaj vagy margarin
25 dkg túró
1,5 t.k. só
1 t.k. sütõpor
2 e.k. hideg víz
1 tojás a lekenéshez
magvak és sajt a szóráshoz


Elkészítés

A tésztát érdemes elõzõ nap, vagy pár órával a felhasználás elõtt elkészíteni.
Tegyünk egy nagy tálba mindent, a vajat kockázzuk fel és gyúrjuk össze. Vizet ne tegyünk hozzá, csak akkor, ha nem akarna összeállni. Nekem egyszerûbb volt egy kis hideg vízzel lazítani a tésztát, mert gyorsabban ment a dolog.
Az elkészült tésztát helyezzük egy zacskóba, majd tegyük a hûtõbe pár órára.
Lisztezett deszkán, vagy 2 folpack között nyújtsuk 3 mm vékonyságúra és egy éles késsel vagy pizzavágóval csíkozzuk fel.
Kenjük le tojással és szórjuk meg reszelt sajttal és fekete szezámmaggal, vagy bármivel amit szeretünk.
180 fokra elõmelegített hõlégkeveréses sütõben süssük világosbarnára kb. 20 perc. 




FASÍRTTEKERCS, TEKERJÜK FEL A FASÍRTOT


Hidegen és melegen is egyaránt finom.


Hozzávalók

70 dg darált lapocka
3 szikkadt zsömle
1 tojás
4 gerezd fokhagyma
2 t.k. pirospaprika
1 t.k. majoranna
1 t.k. õrölt kömény
1 t.k. bors
2 t.k. só
2 e.k. chili szósz
1,5 e.k. zsemlemorzsa

töltelék

6 fõtt tojás
2 t.k. majonéz
1 k.k. magos mustár
1 k.k. dijoni mustár
1 k.k. só
1/2 k.k. bors

8 dkg ízes sajt
2 evõkanál tapenade

tetejére
2 dkg reszelt sajt
1 e.k. zsemlemorzsa



Elkészítés 

A tepenade fekete olajbogyóból készült krém. Egyszerûen elkészíthetõ, de nyugodtan kihagyható belõle, nélküle is nagyon finom.
Elõször is fõzzük meg a tojásokat.
Hûtsük és tisztítsuk meg, majd óvatosan reszeljük egy tálba. Szerintem egyáltalán nem zavaró, ha marad benne 1-2 nagyobbacska tojás, de aki nincs a rusztikussággal kibékülve, az készítse egynemûvé.
A lereszelt tojásokat ízesítsük majonézzel, mustárral, sóval és borssal, esetleg friss fûszerekkel és keverjük el. Óvatosan adagoljuk a majonézt és a mustárt, mert egy masszív, sûrû pépet kell, hogy kapjunk, nehogy kifolyjon a roládból.
A darált hús tegyük egy tálba, fûszerezzük és adjuk hozzá a jól kifacsart beáztatott zsömléket és 1 tojást.
Alaposan gyúrjuk össze és keverjük bele a zsemlemorzsát is. Ez azért kerül a masszába, hogy jobb tartása legyen, itt is fontos, hogy masszív legyen.
Fektessünk a pultra alufóliát. Én két csíkot  fektettem átfedéssel egymásra és halmozzuk rá a masszát.


Formázzunk belõle téglaalapot, borítsunk rá fóliát és nyújtsuk vékonyra.
Kenjük meg a tojáskrémmel, majd sorakoztassuk fel az egyik végén a sajtszeleteket és a sajt mellé tegyük vékony sávba az olajbogyókrémet.
Az alatta lévõ alufólia segítségével óvatosan tekerjük fel a tekercset és a két végén viszonylag szorosan csavarjuk össze, hogy stabilan megtartsa a formáját.
Tegyük a sütõbe. Én hideg sütõbe tettem, amit 170 fokra állítottam és 1 órát sütöttem, majd levettem a fóliát, 185 fokra állítottam a sütõt és alaposan megpirítottam 25 perc. Közben a reszelt sajtot összekevertem a prézlivel és a rolád tetejét alaposan megszórtam vele. Egy ropogós réteget kapott így.
Az elkészült roládot pihentessük 10-15 percig, majd recés késsel óvatosan szeleteljük fel. Minél tovább várunk vele annál könnyebben és szebben lehet majd szeletelni.
Nálunk majonézes krumpli került mellé, melyet kapribogyóval ízesítettem.

fasírttekercs


AVOKÁDÓKRÉM (3)

avokádókrém


Hozzávalók

1 érett avokádó
1-2 lime leve
1 öntet extra szûz olíva
1/2 lila sonkahagyma
1/2 k.k. csilipehely
1/2 k.k. só
1/4 k.k. bors
1 kisebb gerezd fokhagyma
1/4 csokor petrezselyem v. koriander


Elkészítés

Vágjuk ketté az avokádót és egy kanál segítségével kanalazzuk egy tálba a húsát.
A hagymát és a petrezselymet aprítsuk olyan picire, amilyenre csak tudjuk.
Egy villával törjük össze az avokádót.  Én mindig kicsit darabosra hagyom, mert szerintem így finomabb, de aki pépesen szereti pépesítse.
A lime levét facsarjuk rá. Locsoljuk meg extra szûz olívával, majd sózzuk, borsozzuk és adjuk meg a pikantériáját a csilipehellyel és picike fokhagymával, majd keverjük össze.
Természetesen koriander a legfinomabb hozzá, de a gyerek nem szereti, ezért marad nálunk a petrezselyem.
Héjába visszatöltve tálaljuk.



NAGYON FINOM ÍNYENC PADLIZSÁNKRÉM GYORSAN ÉS EGYSZERÛEN



Ez, a TÖKÉLETES padlizsánkrém. 


Hozzávalók

2 db közepes padlizsán
2 db közepes v.hagyma
2 db paradicsom
4 gerezd fokhagyma
1 e.k. dijoni mustár
3 dl majonéz
1 e.k. worcestershire szósz
2 k.k. bazsalikom
2 t.k. szárított oregáno
1 k.k chilli
só, bors
kevés cukor

Elkészítés

A padlizsánokat alaposan megmossuk, megszárítjuk és apró kockákra vágjuk. A hagymát szintén nagyon apróra. Olíván a hagymát megdinszteljük, hozzáadunk szárított bazsalikomot, oregánót is, engedje ki az aromáját, a cukor is mehet bele. Ekkor már csodálatos illatok fognak terjengeni a konyhában. Pár perc elteltével adjuk hozzá a padlizsánokat és a meghámozott, szintén nagyon apróra kockázott paradicsomot. Megsózzuk, a tüzet kisebbre vesszük és 10 perc alatt puhára pároljuk. (vizet ne adjunk hozzá) Mikor puha, a lángot felcsavarjuk, beletesszük a mustárt, worcestershire szószt, a maradék bazsalikomot,oregánót, borsot, chillit, 4 gerezd fokhagymát és összepirítjuk az egészet. Mikor majdnem kezd odakapni az alja, akkor kész.Tálba öntjük, villával picikét megtörögetjük, nem turmixoljuk. Mikor kihûlt a majonézt is hozzákeverjük és reszelünk bele kevés fokhagymát. Ilyenkor érdemes megkóstolni és korrigálni az ízén. Lefedjük és pár órát állni hagyjuk a hidegen. Rengeteg zöldséggel és pirítóssal v.pitával fogyasztjuk.


A szárnyas és a halacska fogyasztása tilos, de azért van 1-2 finom ötletem.

CORDON BLUE

Cordon blue

Ki ne ismerné és szeretné ezt a régi klasszikust, 
Eredetileg borjúból kell készíteni, de tökéletes hozzá a sertés, pulyka és csirke is. Elkészíthetjük úgy, hogy vastag szelet húsnak zsebet vágunk, vagy így tekert formában is. Mindenki készítse ízlésének megfelelõen.
Annyit turbóztam rajta, hogy a sonka feketeerdei, a sajt pedig cheddar volt a belsejében - jó döntés volt.



Hozzávalók

60 dkg csontozott karaj egészben
1/2 csomag feketeerdei sonka
20 dkg cheddar sajt
bors
liszt
2 tojás
zsemlemorzsa
olaj a sütéshez


Elkészítés

A karajt szeleteljük fel, nyitott szeleteket csinálunk. Ami úgy néz ki, hogy megvágjuk a karajt k.b. fél centi vastagságban, de az utolsó pár millimétert nem vágjuk át, majd leszeljük a következõ szeletet, de azt már levágjuk. Szétnyitjuk és leterítjük fóliával, majd vékonyra klopfoljuk. Így szép nagy szeleteket kapunk.
Sózzuk, borozzuk, ráterítünk 1 szelet sonkát, majd a vastagabb csíkokra szeletelt sajtot és szorosan feltekerjük. A két végét érdemes 1-1 fogpiszkálóval megtûzni.
Lisztben, tojásban és zsemlemorzsában megforgatjuk, majd forró olajban szép barnára sütjük,
Nálunk most petrezselymes újkrumpli és uborkasaláta került mellé, de a püré és a rizs is tökéletes körete és egy kis tartárt is elbír. 



OMLÓS HASAALJA HAGYMÁS TÖRTKRUMPLIVAL

omlós hasaalja hagymás törtkrumplival



Hozzávalók

1 db 90-100 dekás hasaalja
páchoz
5 evõkanál chili szósz
1 evõkanál méz
2 evõkanál olíva
1 t.k. dijoni mustár
1 k.k. kanál õrölt kömény
1 gerezd fokhagyma
1/2 t.k. bors
1 csipet só

hagymás krumpli
1 nagy fej hagyma v. 2 kicsi
1 kg. burgonya
2-3 evõkanál libazsír
bors



Elkészítés

A páchoz valókat jól keverjük össze és a nagy részével dörzsöljük be a húst.
A bõrét töröljük szárazra.
Egy serpenyõt forrósítsunk fel, tegyünk bele kevéske zsiradékot , majd a húst a bõrös felével lefelé. 6 percig pirítsuk a bõrös oldalát, majd fordítsuk meg és a másik oldalát is pirítsuk ugyanennyi ideig.
A sütõt melegítsük elõ 140 fokra és tegyük be a húst, bõrével lefele. 1,5-2 órán át süssük.
Ne izguljunk, nem fog megégni ezen az alacsony hõmérsékleten.
Egy villával ellenõrizzük, hogy elég omlós-e a hús, ha igen, akkor vegyük 220 fokra a hõmérsékletet, dörzsöljük be a maradék fûszerkeverékkel és fordítsuk a hús bõrét felfele és 10 perc alatt pirítsuk aranybarnára és ropogósra.
A burgonyát hámozzuk meg, kockázzuk fel és sós vízben fõzzük puhára, szûrjük le, és a szitában hagyjuk alaposan lecsöpögni.
A hagymát tisztítsuk és kockázzuk.
Tegyünk egy tapadásmentes serpenyõbe libazsírt és dinszteljük meg benne a hagymát, majd borítsuk rá a puha krumplit. Nagy lángon, hagyjuk pirulni, közben kevergessük és nagyjából nyomkodjuk szét a burgonyát. sózzuk, borsozzuk és amikor megpirulgatott már kész is.
Nálunk uborkasaláta készült mellé.


Sokaknál kihagyhatatlan szilveszterkor a kocsonya.

KOCSONYA 


Az elsõ hideg hétvégét kocsonyával üdvözöltük :) Bevallom ritkán készítek, mert a gyerek nem eszi meg, viszont rajta kívül lelkes közönségre akad. A blogra sem igazán akartam feltenni, de miután a sógoromék megkérdezték, hogy hány zacskó zselatint kell belerakni ?, úgy döntöttem itt van a  helye, mivel nem egyértelmû mindenkinek, hogyan is lesz a kocsonya. 
Gyerekkoromban a dédik készítették és karácsonykor mindig õk hozták. Sajnos  már nincsenek, ezért ez a nemes feladat is rám hárult. 
Nem érdemes keveset készíteni belõle, mert úgyis elfogy. Én mindig akkor esek neki, amikor az idõjárás hidegre fordul, hogy kint tudjam tárolni, mert a hûtõkapacitásom nem elég 10-12 tál kocsonya tárolására. 
Gondolom, aki szokott készíteni, annak megvan a saját, jól bevált receptje. Nálunk nem a legköltséghatékonyabb megoldással készül, mert a mócsingokat és bõröket senki sem eszi meg, de hús legyen benne bõséggel. Én viszont csak akkor szeretem, ha füstölt hús is kerül bele. Szóval nem vagyunk egyszerûek, de van megoldás mindenre. A lényeg, én az általam most elkészített kocsonya alapanyagait írom le, de ez simán kiváltható ugyanennyi mennyiségû körömmel és bõrrel.

Hozzávalók

1 kg sertésköröm
1,2 kg bõrös hátsó csülök
1,2 kg füstölt hátsó csülök
4-5 nagyobb sárgarépa
2 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
13 db babérlevél
só, bors
pirospaprika
1 erõs paprika
víz


Elkészítés

Az összes húst egészben egy hatalmas fazékba tesszük (nálam ez 12 literes). Felöntjük vízzel és felforraljuk. Amikor forr kicsire vesszük a lángot és alaposan lehabozzuk. Befûszerezzük, a fokhagymát és babérleveleket ne sajnáljuk, mivel ez a lelke a kocsonyának.  Én mindig teszek kevés pirospaprikát is bele, hogy szép színe legyen. Ebben azért segít a répa és a hagyma héja is. A vöröshagymákat egészben héjastól tegyük bele. 10-12 szem egész bors is bõven elfér benne.  A sóval óvatosan bánjunk, ha füstölt hús is került bele, kóstoljuk meg. Sótlan kocsonyánál nincs rosszabb! A répák is egészben kerülnek bele, hogy ne essenek szét a hosszú fõzés alatt. 
Legalább 6 órát fõztem. Úgy ellenõrzöm, hogy elkészült-e, hogy egy kanállal szedek egy lapostányérra, kiteszem a hidegre, és ha pár perc alatt megköt, akkor jó. 
Én mindig azt csinálom, hogy hagyom a fazékban kihûlni. Amikor kihûlt a zsír megdermed a tetején és ekkor gyönyörûen megszabadítható a zsírrétegtõl, ami lesz rajta bõséggel. Leszedem az összes zsírt, majd visszamelegítem. Kiveszem az összes húst, letisztogatom a nem kívánatos részektõl és a tányérokra teszem. A répát felkarikázom és azokat is tányérokra helyezem, majd a levet átszûröm és felöntöm vele. 
A teraszra kipakolom és 1-2 óra múlva fogyasztható. Lehet kiborítani a tálakból egy kis forró víz segítségével, vagy az eleve kocsonyának szánt tányérokból is fogyasztani.
Ja! Nem kell bele zselatin!!!
Én természetesen, rengeteg citromot nyomok rá:)



BÉLSZÍN CSÍKOK DIÓVAL ÉS GRÁNÁTALMÁVAL


Érdekes és finom kaját készítettem. Már egy ideje összeállt a fejemben, de most jött el az ideje az elkészítésének. Nagyon pipa voltam magamra, mert elcsesztem a rizst. Ritkán bénázom, de ha igen, akkor nagyot. Perzsa rizs lett volna a köret, amit annak rendje és módja szerint el is készítettem, csak nem tudtam kifordítani az edénybõl. Ennek a rizsnek az a lényege, hogy egy edény aljára teszünk egy sáfrányos joghurtos keveréket, amire rámegy a fõtt basmati rizs, majd lefedve, szépen megkaramellízáljuk ezt a sáfrányos egyveleget, amikor elkészül, tálra borítjuk. Ekkor egy barnás ropogós réteg vonja be, az edény alakját felvett rizst. Nos, nekem minden stimmelt, csak ez a pirult réteg-ami a lényeg- a fazék alján maradt. Nem kicsit voltam ideges, de azért megettük így is, látványra nem volt szép, viszont az ízek ott voltak.


Hozzávalók

30 dkg érlelt bélszín
10 dkg dióbél
1 kisebb fej vöröshagyma
1 gránátalma
1 babérlevél
1/2 k.k. chili pehely
1 e.k. étolaj
5 dkg kockázott bacon
1 k.k. rozmaring
2 gerezd fokhagyma 
1/2 k.k. római kömény
1,5 dl gránátalma melasz
1 k.k. dijoni mustár
1,5 dl víz
1 k.k. étkezési keményítõ
bors
1,5 e.k. méz
1/2 narancs reszelt héja
1 marék friss petrezselyem

perzsa rizs

1 bögre basmati rizs
sós víz a kifõzéshez
2 e.k. vaj
2 e.k. joghurt
1 csipet sáfrány
1 csipet só

bélszín csíkok dióval és gránátalmával

Elkészítés

Az érett bélszínt vagdosd vékony csíkokra.
A hagymát aprítsd apróra.
A bacont 1 kanál olajjal tegyed egy tapadásmentes nagyobb serpenyõbe.
Amikor kisült a zsírja, mehet rá a hagyma, amikor üveges a hagyma, jöhet a durvára vágott dió, a babér, a chili pehely és a római kömény.
1-2 perc pirítás után mehet rá a hús és a fokhagma.
A húst is pirítsd át minden oldaltól, majd zúdítsd rá a gránátalma melaszt.
(az én melaszom most nagyon sûrû, ezért kellett hígítanom legalább 1,5 dl vízzel)
Forgasd át, hagyjad rotyogni és sûrûsödni, de közben tedd hozzá a mustárt és a mézet, reszeld rá a narancshéjat.  
A vizet keverd el a keményítõvel és húzd fel vele az ételt.
Amikor felforrt, tekerj rá friss borsot és sózd meg, majd zárd el a tüzet alatta.
A gránátalmát vágd félbe és ütögesd az ételbe az egyik fél gránátalmát.
A rizs elkészítését leírom, hátha valaki sikerrel fog járni.
A basmati rizst fõzd majdnem készre sós vízben.
Szûrd le.
Egy vastag talpú edény aljába tegyél vajat, keverd el a joghurttal és a sáfránnyal.
Borítsd rá a leszûrt rizst.
Egy konyharuhába bugyoláld bele az edény tetejét, majd zárd le vele a rizses fazekat.
A tüzet gyújtsd meg alatta és kis lángon hagyd, hogy ropogósra megpiruljon az alja. Ez legalább fél óra, de óvatosan, nehogy odaégjen. Aztán, egyben ki kéne  borítani egy tálra és nagyon szépnek kéne lennie.
Amennyiben sikerült a rizs, akkor természetesen külön tálald, ha úgy jártál, mint én, halmozd a tányérra, majd merj rá  a diós raguból. Gazdagon szórd meg petrezselyemmel és gránátalmával.



ÉDES-CSÍPÕS BÁRÁNYCSÜLÖK LASSAN SÜTVE, CITROMOS-MÁKOS TAGLIATELLÉVEL

lassan sült báránycsülök

Ez mennyei!!!

Lássuk a receptet.

Hozzávalók
bárány

fejenként 1 báránycsülök
1/2 üveg édes- fokhagymás chili szósz
6 gerezd fokhagyma
3 babérlevél
4 ág friss rozmaring
bors
2 evõkanál olíva a sütéshez
1 dl víz

köret

1 csomag csilivel ízesített tagliatelle
2 citrom leve
2-3 evõkanál mák
2-3 evõkanál mákolaj
1 ág friss rozmaring ( aprítva)
bors


Elkészítés

A báránycsülköket elõzõ nap, dörzsöljük be a friss rozmaringgal, majd  kenjük be  az édes csiliszósszal. Egy mûanyag dobozkába helyezzük el a húsokat. Tegyük mellé a rozmaringágakat, a fokhagymákat, õröljünk rá borsot, majd 24 órára hagyjuk a hûtõben.
Másnap, hevítsünk kevés olívaolajat és a csülköket minden oldalról pirítsuk körbe, közben alaposan sózzuk és borsozzuk.
Az elõpirított húsokat tegyük egy sütõtálba, borítsuk rá a serpenyõbõl a zsiradékot, majd adjuk hozzá a rozmaringágakat és fokhagymákat, dobjunk mellé babérleveleket. A bárány tetejét vékonyan kenjük át a csiliszósszal.
Öntsünk alá kevés vizet és szorosan alufóliázzuk le.
A sütõt kapcsoljuk be és állítsuk a hõfokot 120 fokra és 4,5 órát süssük a húst.
A végeredmény igazán omlós lesz, a hús magától leválik a csontról.
A körethez  a tésztát lobogó, sós vízben fõzzük ki, de ne fõzzük túl. Érdemes 1 perccel az elkészülte elõtt leszûrni, mert a serpenyõben még hõt fog kapni.
Egy tapadásmentes serpenyõbe tegyünk 2-3 evõkanál mákot. Sûrûn kevergetve addig pirítsuk, amíg elkezdi kiengedni a mák az illatát.
Ekkor adjuk hozzá a mákolajat, az apróra vágott rozmaringot és facsarjuk rá a citromlevet. Sózzuk, borsozzuk és azonnal tegyük rá a kifõtt tésztát. Forgassuk össze és már tálalható is. (érdemes  fõzõlevet félretenni és kevéssel felönteni a serpenyõben a tésztát)





SZILVESZTERI LENCSESALÁTA



szilveszteri lencsesaláta



Hozzávalók

50 dkg lencse
4 babér
4 gerezd fokhagyma
1 evõkanál só
1 t.k. chili pehely
víz ami ellepi

1 citrom reszelt héja és leve
2 cm friss gyömbér lereszelve
1.k. chili pehely
frissen õrölt fekete bors
1 t.k. római kömény
1 dl olíva extra szûz
4-5 evõkanál balzsamecetkrém
1 kisebb fej lila hagyma
1/2 gránátalma
1/2 csokor friss menta
pár levél jég vagy római saláta


Elkészítés

A lencsét nagyon alaposan mossuk meg. Nekem most sikerült  olyan mocskos lencsét vásárolnom, hogy legalább tízszer át kellett öblítenem.
Öntsük egy lábasba, adjuk hozzá a babérleveleket és a fokhagymákat, töltsük fel annyi vízzel, hogy bõséggel ellepje, majd sózzuk meg és kezdjük el fõzi. Amennyiben beáztattuk elõtte, akkor nagyon hamar megpuhul, ügyeljünk arra, hogy ne fõljön szét.
A fõzõvízben hagyjuk langyosra hûlni.
Egy tálba öntsük az olívát, facsarjuk rá a citromlevet, reszeljük bele a friss gyömbért, adjuk hozzá a fûszereket, majd szûrjük rá a langyos lencsét, természetesen a babérleveleket és a fokhagymákat távolítsuk el belõle.
A lila hagymát aprítsuk picire, a mentát szintén, locsoljuk meg a balzsamecetkrémmel és keverjük el a lencsével.
A ropogós salátát vágjuk vékony csíkokra és tegyük a salátához. reszeljük rá a citromhéjat majd szórjuk rá a gránátalmamagokat.
Óvatosan keverjük el és hagyjuk összeérni az ízeket.
Tálaláskor szórjuk meg mentával és gránátalmamagokkal és locsoljuk meg kevés olívával a tetejét.
Tökéletes sült hús mellé köretnek, vagy önmagában salátának fogyasztva langyosan és hidegen is.







VIRSLIS VÖRÖS LENCSE SALÁTA



Ez egy nagyon gyorsan elkészíthetõ saláta, ami isteni finom. Remek alternatíva lehet az újévi lencseleves helyett. Én biztosra mentem, lesz ez is és a hagyományos leves is.
Édes, csípõs és savanyú ez a saláta. Én nem tudom mi van velem, de folyamatosan salátákat kívánok. Érdemes tenni egy próbát vele, mert  képtelenség abbahagyni az evését, annyira eteti magát.

Hozzávalók

20 dkg vörös lencse
2 pár jófajta virsli
1 kisebb lila hagyma
1 nagy csokor petrezselyem
1 gerezd fokhagyma
1 e.k. dijoni mustár
1/2 dl extra szûz olíva
1 lime leve
1 t.k. méz
2 e.k. fehér balzsamecetkrém
1 k.k. szárított csili paprika
1 k.k.szárított oregánó
1 k.k. citrombors

fõzõvíz (só, ecet, babérlevél, víz)


Elkészítés

A lencsét öblítsük át hideg vízzel, majd egy kisebb lábasban forraljunk sós vizet, amit egy kis ecettel és 3 babérral ízesítünk. A forrásban lévõ vízbe öntsük a lencsét és k.b. 8 percet fõzzük. A lencse maradjon kissé roppanós. Majd öntsük le a vizet.
A virsliket is fõzzük meg, majd karikázzuk fel.
Készítsük el a salátaöntetet. Egy tálba öntsünk olívát, dijoni mustárt, mézet, 1 lime levét,  fehér balzsamevetkrémet, 1 gerezd zúzott fokhagymát és keverjük egynemûvé. Ízesítsük még szárított oregánóval, csilivel  és citromborssal.
A lila hagymát vágjuk apró kockákra és keverjük el a még langyos lencsével és virslivel.
A petrezselymet szintén aprítsuk fel és keverjük a lencséhez. Legvégül öntsük le az öntettel, keverjük el és hûtsük le.





KÓKUSZGOLYÓ MEGGYEL TÖLTVE


kókuszgolyó

A világ legegyszerûbb sütije. 5 perc alatt összedobható, kiváló vendégváró és a gyerekek nagy kedvence. 
Leírom azt, ahogy én készítettem, de mindenki formálja a saját ízlésének, vagy a kamrája tartalmának megfelelõen.

Hozzávalók

30 dkg darált háztartási keksz
2 evõkanál kakaó
2 evõkanál meggylekvár
10 dkg cukor
1/2 narancs reszelt héja
10 dkg olvasztott vaj
1 k.k. vaníliapaszta vagy kivonat
2 evõkanál rum vagy rumaroma
10 dkg kókuszreszelék
1 csipet fahéj
1 dl meggylé
12-14 szem magozott megy


Folytats a blogon ... csaak.blogspot.com/2017/12/szilveszte...

sponsored links

Keres?s