Szilveszteri és újévi ételeink

2018-01-01

sponsored links


Ezen a két napon is hagyományos ételek készültek nálunk, csakúgy, mint karácsonykor.
Szilveszter napján ötféle sós nassolni valót sütöttem, amit egész nap csipegettünk, úgyhogy nem csináltam nagy fõzést, csak 10 szál virslit (6 szál Dulano bécsi virslit és 4 szál Pikok mûbelest) töltöttem meg sajttal, baconnel körbetekertem úgy sütöttük meg, este 8-fél kilenc táján, amikor már túl sok volt a "száraz" sós. Mellette még tarja nagyon sovány részébõl csináltam néhány nyársat, a falatkákra vágott húst még elõzõnap bepácoltam sertéssült fûszeres-olajos pácba, Szilveszter este aztán pálcikára húztam és a sütõ grill fokozatán megsütöttem. Sajna a virslirõl és a pálcikás tarja falatkákról is elfelejtettem fotót készíteni, de a blogban találtam régebbi képet hasonló virslirõl azt mellékelem.


És a sós felhozatal: 
Leveles tésztába burkolt kétféle virsli
1.) Dulano bécsi virsli negyedeket csomagoltam egy csík trappista sajttal tésztaburokba úgy, hogy a sajt sütéskor felülre kerüljön, a tésztát megkentem pici sóval felvert tojással és durvára reszelt sajttal szórtam meg. 24 db készült belõle.
2.) Pikok mûbeles virslit felkarikáztam, bacon szeletkékkel és trappista sajt darabokkal csomagoltam kis batyukba, ezt is úgy, hogy a sajt kerüljön felülre a sütéskor. Ezt is megkentem tojással és megszórtam sajttal. Ebbõl is 24 db készült.


3.) Kolbászos sajtos, illetve paprikás szalámis sajtos falatkákat, szintén leveles tésztába fogva, tojással megkenve, sajttal megszórva. A kolbászosból 30 db, a szalámisból 25 db lett


4.) Pihe-puha sajtos pogácsa, most kerekre szaggatva, hajtogatás elõtt olvasztott margarinnal megkenve, hogy levelesebb legyen. Végül jól szétborultak a pogácsák, de isteniek lettek.
Ezek tetejét is tojással kentem meg és durvára reszelt sajttal szórtam meg. A potyadékokat csak kicsit összefogtam, nem gyúrogattam. 1 nagy és egy kis tányérral lett.


5.) Tepertõs pogácsa Limara receptje alapján, amin csak annyit változtattam, hogy a 12 dkg margarin felét puha zsírral helyettesítettem. Ez is isteni lett, ez is szétborult kicsit, Kb. ugyanannyi lett belõle, mint a sajtosból. 



Az új év elsõ napján ebédre virslis lencseleves készült, gyorsfõzõ fedõvel, ahogy szoktam.



Második fogás ugyanolyan fûszerezésû tarja, mint elõzõ este, hagymás krumplival és csípõs csalamádéval. 


Egyszerû volt, de nagyon finom, az egész család elégedetten kelt fel az asztaltól. 

Remélem, hogy az új évben mindenki egészséges lesz a családban, minden dolgunk inkább jóra fordul, mint rosszra és békében leszünk egymással a családban, meg a nagyvilágban is. 

Ezt kívánom minden kedves Látogatómnak is 2018-ra







Folytats a blogon ... hzias2.blogspot.com/2018/01/szilveszt...

sponsored links

Keres?s