Szilveszteri sörös-mézes malacka
sponsored links
Találomra kattintottam egy receptre és mivel sör és méz is volt benne, egyszerû hozzávalókkal készült, kipróbáltam. Isteni! Könnyû elkészíteni, nincs faxni sem. Pácolni sem szükséges elõzetesen a malachusit. :) A receptet ITT találtam!
Hozzávalók:
1,5 kg bõrös malachús szeletelve (kérjük így a hentestõl, már nem kell akkor felvágni)
fokhagyma
só
füstölt szalonna
sör
méz
A recept szerint a malacka bõrét be kell irdalni. Nekem még sniccerrel sem sikerült, ezért feladtam és úgy hagytam. A hentes szerint ne is a bõrébe dugdossuk a fokhagymát és szalonnát, hanem a bõr és hús közé, különben leválik a bõrke. Nos, mivel más választásom nem volt, a bõr alá tömködtem õket...
Szóval, sózzuk be a hússzeleteket (a bõrt ne!) és a szalonna darabkákat és fokhagyma szeletkéket dugdossuk a bõr alá, tehát a bõr és hús közé. Nyugalom, onnan is ki fog esni, így tettem a húsok közé a tepsibe és a húsokra is! Szépen egymás mellé rakjuk a hússzeleteket egy tepsiben és kevés vízzel felengedjük az egészet. Fóliával letakarva pároljuk az elsõ fél órában elõmelegített sütõben kb. 190 fokon. Utána levesszük a fóliát és felöntjük kevés sörrel, meglocsoljuk a husikat is. További másfél-két órát fog még sülni így, miközben folyamatosan locsolgatjuk a sörös lével. A húsokat forgassuk meg közben, hogy minkét oldaluk megsüljön. Amikor a húsok megpuhulnak és a szaft is elfõni látszik (a következõnél hagyok plusz szaftot is), mézzel megkenegetjük a húsokat és készre pirítjuk õket. Embertelen finom.
Köretnek rendszeresen sima, egyszerû tepsis krumplit készítek. Karikákra vágom a nyers krumplit vékonyan, sózom, borsozom, mehet rá pirospaprika, kömény is, meglocsolom olajjal és átforgatom az egészet. Inkább egymás mellé tegyük legyezõszerûen a krumplikat, ne halmozzuk egymásra fel! Ez kb. egy órát sül így sütõben, aki szereti kicsit ropogósan, érdemes rápirítani is. Nem szárad ki, szaftos, ízes krumpliköret lesz belõle! :) Nyami! :)