Szilveszter margójára
sponsored links
Így utólag visszanézve a szilveszter pont annak megfelelõen alakult, ahogy ehhez a jeles dátumhoz viszonyulok. Az azonban hagyomány, hogy ilyenkor nálunk sült hús és klasszikus hidegtálas ételek kerülnek az asztalra. Semmi felesleges zsonglõrködés. Franciasaláta, kaszinótojás. Ezek egyszerûek, passzolnak egy nagy ivászat elé és mögé, egy finom, egészben sült karaj mellé.
Megmondom õszintén, nagyon sokáig rá se tudtam nézni a kaszinótojásra. Nem tudom miért, mivel nem is kóstoltam meg soha, de talán a vizuális élmény, mely gyerekként elég sokat számított nekem. Bár anyám folyton unszolt, hogy nem is tudhatom, amíg nem kóstolom, de csak felnõtt fejjel merültem el a tojás hasznosításának e csodálatos formájában.
A kaszinótojásról nem túl sok információ van a régi idõkbõl sem. Az biztos, hogy a töltött tojásról Andor Csaba Ízes Étkek címû írásában elég hosszan említést tesz, mint viszonylag népszerû hidegkonyhai ételrõl. Ma már persze sokkal kevesebb kreativitás van a kaszinótojásban. A századfordulón és még az ötvenes-hatvanas években a nagyobb mennyiségben elkészített kaszinótojás sárgáját például tejbe áztatott kenyérrel homogenizálták, és népszerû ízesítõ volt a petrezselyem is.
Abban azonban a legtöbb régi leírás megegyezik, hogy a tojás sárgájának erõteljes ízét nem elnyomni vagy ...