SZILVAÍZES GOMBÓC
sponsored links
Ez a gombóc valódi szilvaízzel készült, olyan rézüstben fõttel, cukor nélkülivel, olyannal, amit kalákába gyûlve készítenek a barátok, a családtagok. Összeverbuválódnak egy õszi napon, kipukkantgatják a szilvák magját, keverik, keverik és órák hosszat fõzik a szabadban gyújtott tûzön. A végeredmény egy vastag, picit füstös ízû lekvár, amit aztán mázas szilkébe gyömöszölnek és papírral fednek le.
Ezt a finomságot Tantum Jenõ barátomtól kaptam, cserébe készítettem neki egy adag szilvaízes derelyét.
Megfõztem egy fél kiló krumplit, megtakarítottam és krumplinyomón alaposan széttörtem. Picit megsóztam, hagytam kihûlni s összegyúrtam 1 tojással, diónyi libazsírral és annyi liszttel, amennyit felvett. Tudom, ettõl az "amennyit felvesztõl" sokan mennek a falnak, a lényege az, hogy a tészta gyúrása közben folyamatosan adagoljuk a tésztához a lisztet addig, amíg ...