Szilvalekváros sütemény ünnepi köntösben
sponsored links
Finom szaftos, nem túl édes sütemény, a recept megjelent a Kifõztük gasztromagazinban is, az újság ingyenesen letölthetõ a weboldalról.
Hozzávalók 20 x 32 cm-es tepsihez
a tésztához:
- 3 tojás
- 12 dkg cukor
- 8 dkg puha vaj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 biocitrom reszelt héja
- 1 teáskanál õrölt fahéj
- 15 dkg sûrû szatmári szilvalekvár
- 9 evõkanál meleg víz
- 20 dkg liszt
- 1 púpozott kávéskanál szódabikarbóna
- 1 púpozott kávéskanál sütõpor
a tepsihez:
- vaj
- liszt
a töltelékhez:
- 6-8 evõkanál szilvalekvár kevés vízzel kenhetõre keverve
a csokoládémázhoz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 15 ml olaj
a díszítéshez:
Bekapcsoljuk a sütõt 180 fokra, alsó-felsõ sütésmódban. A tepsit kikenjük és lisztezzük.
Eldolgozzuk a lekvárt a vízzel. Habosra keverjük a tojást a cukorral, hozzáadjuk a vajat, a fûszereket és a lekvárt. Fakanállal beleforgatjuk a sütõporos-szódabikarbónás lisztet, majd a tésztát a tepsibe simítjuk, és 20-25 perc alatt megsütjük. Kiborítjuk a tepsibõl, és visszafordítva, rácson hagyjuk kihûlni. Félbevágjuk, az alsó lapot megkenjük a lekvárral, rátesszük a másik lapot, és óvatosan rányomkodjuk.
Gõz fölött megolvasztjuk a csokoládét az olajjal, simára keverjük, és a sütemény tetején elkenjük. Kevés idõre hûtõbe tesszük, hogy a máz megszilárduljon. Ezután éles késsel kockára vágjuk a tésztát, majd a mézeskalács-írókával mindre hópelyhet rajzolunk. Száradás után jól záródó fedeles dobozban, hûvös helyen tároljuk a süteményt.