Szilvalekváros párnafánk
sponsored links
Anyukám gyakran készít ilyen fánkot, tõle tanultam a formázást és magát a receptet is. Szilvalekvár helyett túróval is tölti, az is isteni finom. Nagyon laktató étel, ezért van, hogy nem desszertként, hanem második fogásként kerül az asztalra egy tartalmas leves után.
Hozzávalók 12 dbhoz:
- 50 dkg liszt
- 1 csapott kk só
- 2,5 dkg élesztõ
- 3 dl tej
- 4 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 tojás sárgája
- 5 dkg margarin
- 12 tk szilvalekvár
- olaj bõven a sütéshez
Az élesztõt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral.
A liszthez adjuk a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a felfutott élesztõt, a szobahõmérsékletû margarint és a tojás sárgáját.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagra és téglalap alakúra nyújtjuk.
3 sávban kisebb téglalapokra vágjuk a tésztát.
Minden tésztára teszünk 1 tk szilvalekvárt.
A szélét lekenjük a tésztából megmaradt tojás fehérjével.
A téglalap egyik oldalát a másikra hajtjuk.
A szélét az ujjunkkal kicsit összenyomjuk.
Egy magasabb falú edényben felforrósítjuk az olajat.
Addig is kel még a tészta. Az olajba tevés elõtt még kicsit lenyomjuk a széleket az ujjunkkal.
Közepes lángon, többször megforgatva karamell barnára sütjük mindkét oldalukat.
Vigyázzunk, mert hamar sül.
Konyhai papírtörlõn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.
Porcukorral meghintve kínáljuk.
A tészta szétnyílását elkerülendõ:
- Ne lisztezzük nagyon a megkelt tésztát, így könnyebben összetapadnak a szélek.
- A tölteléket ne rakjuk közvetlenül a tészta széléhez.
- Érdemes a tojásfehérjés kenegetést alkalmazni.
- Ne hagyjuk ki az ujjal való összenyomását a széleknek.
- Az olajat célszerû jól felforrósítani.
- Ha kis lángon sütjük, a tészta megszívja magát olajjal és nehéz lesz a fánk.
- Ha túl magas lángon készítjük, akkor a külsõ rész hamar megsül, nagyobb lesz az esélye, hogy a belseje nyers marad.
- Sütéskor nem érdemes egyéb tevékenységet végezni, mert hamar sül és könnyen megéghet.