Szilvalekváros hájas tészta

2018-06-05

sponsored links

Majd évtizedes tervem vált valóra, végre megsütöttem életem elsõ hájas sütijét, anyós receptje alapján, az õ iránymutatása szerint.
Az eredény pont olyan letehetetlen lett, mint gyerekkoromban volt, amikor utoljára ettem ilyen sütit. :)


A recept eredetije egy megsárgult, foltos füzetlapról került elõ. Igazából imádom az ilyen megsárgult, zsírfoltos recepteket, a finoman zizegõ papirosukkal, amikben néha ki is marad egy-egy mértékegység vagy információ, mert aki leírta, úgy is pontosan tudta, hogy mit süt. És imádom, ahogy óvatosan kell fogni a papírt, hogy ne maszatoljuk el, hogy ne tépjük szét, és a betûket rajta, amiket talán több évtizeddel korábban írt fel valaki.


Elkészítés:



A receptnél 1 adagra adom meg a mértékeket, ahogy a papíron is szerepelt, a képeken viszont majd látszani fog, hogy két adagot készítettünk egyszerre.



a hájas rétegek

30 dkg sertéshájat lehártyázunk, ujjnyi csíkokra vágjuk majd húsdarálón ledaráljuk, és elkeverjük 10 dkg liszttel.
Három egyforma gombócot formázunk belõle, majd hideg helyre tesszük kicsit dermedni.


A rétestészta-lapok

2 deciliter vízben elkeverünk 1 ek ecetet, 1 ek cukrot és egy borsószemnyi timsót. Ez utóbbi gyógyszertárban kapható, és fogalmam sincs, hogy miért kell bele, de az interneten kutakodva nagyon sok hájas tészta receptben megtaláltam, szóval valami okának biztos kell lennie.
40 dkg lisztet elkeverünk 1 tojással, egy csipet sóval, 1 evõkanál olvaszott zsírral és a vízben oldott keverékkel.
Ezzel megalkottuk életem legrémesebb tésztáját: kemény és ragad... finom kihívás kidagasztani. A lényeg végülis az, hogy gyorsan kell vele doglozni, egy idõ után ki lehet venni deszkára is, csak ott is goyrsan, mert különben leragad. Nagyon jól ki kell dagasztani, egy selymes tészát kell kapnunk a végére.
Ezekbõl 3 egyforma gombócot hengergetünk, majd liszezett deszkán konyharuhval letakarva pihentetjük.


Az összeállítás

Pihentetés után kinyújtjuk a tészát sodrófával vékonyra és lehetõlegy tégglalap alakúra. A liszes hájat egyenletesen elkenegetjük rajta kézzel. A hûtõ után pont annyira lesz megdermedve, hogy a kézmelegre lágyul és kenhetõ, viszont nem folyik meg.
Utána kézzel (mint a rétestésztát) kinyújtjuk a következõ tésztát (én ezt anyósra és páromra bíztam, mert rájöttem, hogy ez nem lesz az én skillem...), majd ráterítjük a hájjal lekent tésztára, körben kihúzzuk a méretére és ujjal körben lenyomogatjuk, összeragasztjuk.
Újabb réteg hájas krém, majd újabb tészta, és a végén még egy hájas krém következik.


A hajtogatás

Hát, hogy ezt leírni le tudom-e... :)
A hosszabbik oldala mentén a tészta 1/3-át felhajtjuk, majd fentrõl lefelé a fedetlen 1/3-ot szintén. Utána balról 1/3, majd a fedetlen 1/3 jobbról is rá.
De inkább beszéljen a gif kép (ami 90 fokkal elforgatva készült, de szerintem értelmezhetõ. ;)


Egy nagyon szépen régetzet tésztát kell kapnunk, amit kilsztezett tálra téve, letakarva 20-30 percet pihentetünk a hûtõben.
Utána ugyanúgy tesszük le a deszkára, mint ahogy felvettük (anyósom azt mondta, és én hiszek neki), majd nyújtjuk és megismételjük a hajtogatást. Aztán újabb pihi, újabb hajtogatás és a végén még egy pihi.
Tehá összesen 3x lett az eredeti lapunk meghajtogatva.


Utána téglalapra (négyzetre, ahogy a hely futja) nyújtjuk, kb 0,5 centi vastagságúra.
Egy régi de nagy pengéjû kést a gázon átforrósítünk, majd azzal felvágjuk kb 8-10 centis téglalalpokra, négyzetekre. Ha a kés már nem serceg és elkezdi húzni a tésztát, akkor újra melegítsük fel, nekem egy adt vágásához 2 vagy 3 alkalommal kellett tûzben tartanom.
Ez fontos, mert különben a kés lezárja a rétegeket, és nem fog szépen szétnyílni a tészta.


Tölteni kalsszikusan házi szilvalekvárral lehet, de bármi jó, ami nem folyik és a sütést is bírni fogja. Vagy, mint párom szereti: dió, citromhéj, cukor és pár csepp meggyszörp keverékébõl is mehet bele a töltelék.

Hajtani lehet félbe a téglalapot (akkor csak a két hosszabbik oldal összeillesztésnél nymkodjuk össze); háromszögbe (akkor a csúcsnál); vagy épp bagyuba, ami hót zihet, hogy szét fog nyílni, de attõl még jól néz ki. ;)


Sütni pedig forró sütõben (220 fok, vagy nagy láng) mindaddig, amíg szépen szét nem nyílik és fel nem levelesedik. Lassan fog átmelegedni, majd hirtelen fog pirulni, szóval kell rá figyelni.
És óvatosan, hogy az alját ne kapja meg (gázsütõnél esetleg az elején érdemes alufóliát tenni a tepsi alá).

Hivatalosan porcukorral szórva kell tálalni, de ennyi kalória mellett azt mondtam, hogy az már aztán tényleg sok lenne.

Macerás és idõigényes süti, de ami a végén a tányérra kerül... az a magyar süteménymûvészet letökéletebb példánya lesz. Szóval megéri. ;)

Folytats a blogon ... www.morumotto.hu/2018/06/szilvalekvar...

sponsored links

Keres?s