Szilvalekváros fonat
sponsored links
Annak, aki szokott panyolai fánkot sütni, ismerõs lehet ez a forma. Mondhatnám, hogy annak sütõben sült változatát készítettem el, de nem mondom, mert õszintén szólva én rosszul vagyok a sütõben sült fánk megnevezéstõl. Ami bõ olajban sül az a fánk, ami sütõben az maximum bukta, de nem fánk, az én nézetem szerint.
Szóval, valami szilvalekvárosra vágytunk, de nem akartam a hagyományos buktát készíteni, így a fánktól vettem kölcsön a formázást.
Nagyon finom péksütemény, ami remek tízórai vagy uzsonna lehet, de megállja a helyét egy tartalmas leves után második fogásként is.
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 1 mk. só
- 50 g cukor
- 1 tojás
- 1 tojás sárgája
- 3 dl langyos tej
- 5 dkg olv. vaj
- 2,5 dkg friss élesztõ
Töltelék:
- 1 kis üveg keményre fõzött szilvalekvár
A tetejére:
- 1 tojás
- szeletelt mandula
1 dl langyos tejbe beleteszünk 1 tk. cukrot és belemorzsoljuk az élesztõt. Félretesszük.
Tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval és a maradék cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, ide tesszük a tojást, a tojás sárgáját, a maradék tejet és a közben felfutott élesztõt.
Dagasztani kezdünk. Amikor a tésztánk összeáll egy gombóccá beledolgozzuk az olvasztott, de nem meleg vajat is. addig dagasztunk, amíg a tésztánk szép fényes, sima felületû lesz és elválik a tál aljától és a kezünktõl is. Letakarjuk és 40 percig kelni hagyjuk.
Természetesen dagasztógéppel vagy kenyérsütõgép dagasztóprogramjával is összeállíthatjuk a tésztát.
Belisztezzük a munkapultot és a megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk. Elfelezzük, az egyiket kissé átgyúrjuk és cipóformára igazítjuk. Félretesszük és letakarjuk.
A másik darabból kb. fél cm vastag, 35-40 cm széles téglalapot nyújtunk. Úgy fordítjuk, hogy a rövidebb oldala legyen felénk.
A tészta szélére gy vékony csíkot teszünk a szilvalekvárból:
A tésztát felhajtjuk, szorosan lenyomkodjuk a lekvár mögött és egy pizzavágóval levágjuk. Az így kapott töltött rudat finoman megsodorjuk:
Félbehajtjuk és megfonjuk, a két végét összezárjuk:
A fonatokat sütõpapírral bélelt tepsire fektetjük, letakarjuk és kelni hagyjuk, amíg a másik tésztát is ugyanígy elkészítjük.
A sütõt közben elõmelegítjük 180 fokra.
A megkelt fonatokat lekenjük egy egész, felvert tojással és megszórjuk szeletelt mandulával (vagy dekor cukorral).
25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. Rácson hûtjük ki.