Szilvalekváros, borsos, töpörtyûs batyu
sponsored links
Nagymamám készítette egykor Decsen, a Sárközben ezt az édes szilvalekváros, ám sós-borsos töpörtyûs, töltött batyut. Még, ha elsõ olvasatra nem is illik össze az édes és a sós-borsos, nálunk teljes körû családi kedvenc volt. Gyakran második fogásként szerepelt a kolbászos bableves vagy gulyás leves vagy hosszú lével fõzött csirkepörkölt csusza tésztával után. Hogy mi köze az erdõhöz? Nos le akartam írni ezt a receptet, de a szilvalekvárban is van bõven vadon gyûjtött szilva, még ha nem is igazi vad, csak kivadult.
Tészta:
50 dkg liszt
20 dkg jófajta töpörtyû (a kemény bõröket ki kell szedni) ledarálva vagy botmixerrel pépesítve
3 dl langyos tej, benne kis cukorral 3 dkg élesztõ felfuttatva
1 tojás
2 csapott teáskanál só ...