Szilvalekvár besztercei szilvából, cukor nélkül, sütõben sütve

2017-09-28

sponsored links
















Az idén elõször szántam rá magamat a szilvalekvár fõzésére, - pontosabban sütésére - de nem a gyors, dzsemfixes változatot szerettem volna kipróbálni hanem azt az igazi, jó sûrû és ragacsos békebeli lekvárt, amit vidéken, hatalmas üstökben, órákig kevergetve fõznek, már gondolván a karácsonyi ünnepek süteményeire is. Nem volt kedvem fél napot a tûzhely mellett ácsingózni, ezért egy mostanság igen népszerû lekvár fõzési módot választottam, mégpedig, hogy sütõben fogom megsütni. Fogtam a kis kosárkámat, kimentem a piacra, mert a legszebb áru szerintem mindig ott kapható és bõven van választék is. A kedvenc árusomnál meg is leltem a megfelelõ, friss, hibátlan, mézédes alapanyagot, és még megfelelõ instrukciókat is kaptam a lekvárkészítést illetõen. Alapos tisztítás és elõkészítés után nekiláttam a munkálatoknak. Alább lépésrõl-lépésre (képekkel) megmutatom a folyamatot. Nálam most nem került bele sem cukor, sem bor, sem egyéb fûszerek, mert csak azt az igazi régimódi, natúr ízt szerettem volna megidézni. Kisebb mennyiség készült, nem akartam túl nagy veszteséget, ha mégsem lesz megfelelõ a végeredmény. Kár volt aggódni, mert a lekvár legendásan finom lett, cukor nélkül is kellõen édes, sûrû, bíborszínû, majdnem olyan, mintha üstben fõzték volna. Egyetlen  hátránya, hogy sok idõt vesz igénybe míg elkészül, - nálam kereken 6 óra volt - de közben, mivel nem kell kevergetni és igazából még ránézni sem, lehet mást csinálni.


Szilvalekvár besztercei szilvából, cukor nélkül, sütõben sütve


Hozzávalók:
Nekem 3 db 2,5 dl üveg lett belõle + egy kicsi kimaradt


  • 3 kg besztercei szilva  (magozva, tisztán mérve)
  • 3 ek 10%-os ecet

egyéb: 

  • nagyobb méretû, magas falú (zománcos) tepsi(k)



FONTOS!


A sütõben való lekvárkészítéshez csak az apróbb szemû, magvaváló szilva jó, a nagy szemû, szaftos  szilvának túl sok a leve, nagyon sokára fõne el.

Csak kellõen érett, puhább - de nem plottyadt - szilvát vásároljunk, éretlen gyümölcsbõl sem lesz soha jó lekvárunk, még cukor hozzáadásával sem.

Azt a tanácsot kaptam, hogy a szilvát egyszer se keverjem meg - akkor utána mindig kevergetni kell -  csak a végén az utolsó negyed órában.

Nem kell félni, nem fog fröcskölni, puffogni, nem fut ki és nem piszkítja össze a sütõt sem, mivel alacsony lángon épp csak pezsereg, pont úgy, mint a húsleves szokott.

Ha nagyobb mennyiséget szeretnénk készíteni, osszuk el 2 tepsibe a gyümölcsöt.

Én cukrot nem tettem bele, mert a szilvának amúgy is magas a cukortartalma, ahogy besûrûsödik még édesebb lesz.

Aki nem szereti darabosan - bár szerintem úgy az igazi - botmixerrel pépesítheti.

Tartósítószer ehhez a lekvárhoz nem szükséges!

A kész lekvár felhasználható: buktákhoz, derelyéhez, hájas és rácsos süteményekhez, palacsintához, császármorzsához, hókiflihez, puliszkához, kelt tésztákhoz, fánkokhoz, de még a húsokat (pl oldalas, pulykamell) is megkenhetjük vele. 


Elkészítése:

A sütõt elõmelegítjük 200°C-ra.
A tepsi(ke)t mindenhol alaposan kikenjük az ecettel. (ami az edény oldaláról lefolyik, maradhat a tepsiben, nem kell kiönteni)
A szilvát leszárazzuk, megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, hibás részeket  kivágjuk.
A tepsi aljára az elsõ sor szilvát bõrével lefelé lerakosgatjuk. (ez megakadályozza, hogy leégjen)




A többi szilvát elrendezzük az alsó sor tetején.
A tepsit betesszük a sütõbe, amikor elkezd forrni, a hõmérsékletet levesszük 150°C-ra, így hagyjuk a sütés befejezéséig.
Eleinte a sütõajtót fakanál nyelével vagy hurkapálcával kitámasztjuk, mert nagyon sok gõz képzõdik.
Tilos kevergetni!




3 óra elteltével a gyümölcs jócskán összeesett, de még nagyon sok a lé alatta, látni, ahogy már szép lassan sûrûsödik.




6 óra múlva a lekvár besûrûsödött, az összes folyadék elpárolgott alóla.




Ekkor kivesszük a sütõbõl, átkevergetjük, még 15 percre visszatoljuk, közben még 2-3-szor átkeverjük.




Látszik, hogy a lekvár nem égett le, az utolsó cseppig ki lehet kanalazni a tepsibõl.





Tisztára mosott, csírátlanított üvegekbe kanalazzuk a lekvárt, rácsavarjuk az üvegekre a tetejét, száraz dunsztban hagyjuk kihûlni.


Sok sikert az elkészítéséhez!










Folytats a blogon ... azotthonizei.blogspot.com/2017/09/szi...

sponsored links

Keres?s