SZILVALEKVÁROS DERELYE - BARÁTFÜLE (BURGONYÁS ÉS BURGONYA NÉLKÜLI RECEPT)
sponsored links
A különbözõ töltött gombócok (sárgabarackos, vagy szilvás) és pirított zsemlemorzsába vagy kekszmorzsába, esetleg mákba forgatott nudli mellett visszatérõ rendszeres vendége lett asztalunknak a szilvalekvárral töltött derelye, vagy más néven barátfüle. A töltelékétõl függõen illetik még mákos füle, lekváros füle néven is. Itthon általában szilvalekváros és túros töltelékkel töltik, majd pirított zsemlemorzsába forgatva kínálják. Mindenki máshogy csinálja, mindenki másra esküszik. De a receptek többsége megegyezik abban, hogy burgonyából készül, bár nem mindenhol..
De nézzük csak miként alakult ki eme remek és mókás barátfüle elnevezés?
Nézzük csak, milyen szavakból is áll: az elsõ gondolatra azt hihetnénk, hogy a barát mint szerzetes és fül, mint hallószerv lehet kapcsolatban...
Egyes források szerint ez nem is áll távol a valóságtól, hiszen ezek szerint a lapos, általában kerek alakjáról kapta fül nevét, az elõtagként szereplõ barát szó pedig a szerzetesek vagyis a papok jó konyhájára utal.
A másik verzió szerint a története a 19. századig nyúlik vissza. Egy budai német ajkú Freund nevû vendéglõs étlapján szerepelt elõször ez a lekvárral töltött tészta, amely a Freunds gefüllte Tasche nevet kapta. Vagyis eszerint a vendéglõs Önmagáról nevezte el ezt a töltött tésztát. Késõbb Freunds vendéglõs magyarosította a nevét Barátra, így a német és magyar nevek egyvelegébõl alakult ki a barátfüle név.
Eredetileg vízben fõzték ki, alaposan lecsepegtették, szárazra törölték majd utána olajban kisütötték.
HOZZÁVALÓK A BURGONYÁS DERELYÉHEZ
400 g burgonya
1 tojás
1 kk só
1 teáskanál olívaolaj ...