Szilva és töpörtyû
sponsored links
A piacon nagyon szuper, natúr tepertõkrémet újítottam, hiszen friss kenyérre kenve, paprikával, paradicsommal tálalva imádjuk vacsira. Viszont ezúttal valahogy egyikünk sem fanyalodott rá. Úgy döntöttem nem várok vele tovább, hanem összedobok belõle valamit, ami tuti siker lesz. Az ötlet onnan jött, hogy éppen kaptam egy üveg igazi cukormentes, jófajta sûrû szilvalekvárt (köszi Margó, imádlak) és eszembe jutott a kedvenc csemegém, a töpörtyûs szilvalekváros papucs. Sosem készítettem még itthon, mindig csak 1-2 darabot vettem a közeli sütödében.
Az elkészítéséhez ezúttal egy meglévõ receptet dolgoztam át. Az eredeti leíráshoz képest kevesebb élesztõt és a tejföl helyett görög joghurtot használtam, valamint a tésztát is vékonyabbra nyújtottam, és a végeredmény mondhatni tökéletes lett. Jó nagy adag lesz belõle, de ez már csak azért sem baj, mert sokáig eláll (már ha a sáskahad neki nem esik) és nem szárad ki.
Tepertõs szilvalekváros papucs
Hozzávalók:
40 dkg fehér liszt
10 dkg teljes kiõrlésû liszt
2 dkg élesztõ
25 dkg tepertõkrém
1 kiskanál cukor
1 kávéskanál só
0,5 dl víz
3 dl görög joghurt
1 tojás+1 a lekenéshez
jó sok sûrû cukor nélküli szilvalekvár
A langyos vizet, az élesztõt és a cukrot egy kis tálban felfuttatjuk.
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk és elkeverjük a sóval. Beleöntjük a felfuttatott élesztõt és a többi hozzávalót, majd a dagasztóspirállal kidagasztjuk. Jó puha tésztát kapunk ahogy a zsír elkezd kicsit olvadni. Letakarjuk folpackkal és a hûtõbe tesszük minimum 2 órára.
Amikor megkelt, kivesszük és három részre osztjuk. Mindegyik lapot 2-3 mm vastagra nyújtjuk és 6*6 cm-es négyzetekre vágjuk. A közepébe átlósan szilvalekvárt kanalazunk és a két sarkát összecsípjük. A túl sok lekvártól szétnyílik a tészta sülés közben, ezért nyújtottam ilyen vékonyra a tésztát, hogy a tészta és a lekvár egyensúly meglegyen.:)
A maradék egy tojást kissé felverjük és ezzel kenjük meg a papucsok tetejét. 180-os elõmelegített sütõben 10-12 perc alatt barnára sütjük.