Szilva és mák avagy Nem nagy dolog ám...
sponsored links
Nem nagy ügy, inkább egy kis játék.
Mert ez van, amikor ilyent kívánok, ha jönnek.
Mert ez van, amikor ilyent kívánok, ha jönnek.
De olyan fincsi volt, és hama-gyorsan elfogyott, hogy már nincs is, és azt se vette senki észre, hogy nem a legszebb lett a piskótám ??
PISKÓTATEKERCS, MÁKKAL
ÉS SZILVALEKVÁRRAL
Hozzávalók:
6 tojás
10 dkg kristálycukor
12 dkg liszt
3 ek. darált mák
1 cs. vaníliás cukor
35 szilvalekvár (legalább ?)
porcukor
A sütõt elõmelegítjük 200 fokra.
A sütõbe való tepsit (amit ált. adnak a sütõhöz) sütõpapírral kibélelünk.
A lisztet, a mákkal és a sütõporral összekeverjük.
A tojások szétválasztjuk.
A fehérjéket elkezdjük habbá verni, amikor már ?félkemény? hozzáadjuk a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és szép fényes habbá verjük. Ezután egy keverõlapáttal beledolgozzuk a tojások sárgáját, majd 3 részletben hozzádolgozzuk a mákos-lisztet.
(Piskóta készítésekor, ügyeljünk a habosságának megõrzésére; tehát amikor a sárgákat, illetve a lisztet beledolgozzuk a habba, laza, alulról felfele irányuló mozdulatokkal tegyük ezt, és ne keverjük ?nagyon agyon? hisz? minél tovább kevergetjük, játszunk vele, annál ?nehezebb, tömörebb? tésztát kapunk, mert a levegõ kiverjük belõle. Könnyebb a dolgunk, ha a lisztet szitálva adjuk a tésztához.)
A tésztánkat ráöntjük a tepsire, egyenletes vastagságúra elterítjük, elkenjük, és 12-14 perc alatt megsütjük, közben nem nyitogatjuk a sütõajtaját!
Elõkészítünk egy másik sütõpapírt, finoman megszórjuk liszttel, és még forrón, egy határozott mozdulattal ráfordítjuk a megsült piskótalapot, gyorsan leszedjük róla a sütõpapírt, (ami eddig az alján volt, most az van felül), és a másik lisztes papírral együtt feltekerjük, most még nem kell, hogy túl szoros legen, 15-20 percig pihentetjük.
A lekvárt meglangyosítjuk (nem legyen túl meleg), hogy könnyebben kenjük és a tésztába is kicsi beivódjon.
A piskótalapot kigöngyöljük, a szélébõl levágunk egy kb. centis csíkot, szép egyenletesen eloszlatjuk rajta, illetve a egyik ?alsó? felén kihagyhatunk egy 1-1,5 centis részt, mert feltekeréskor a lekvár, pici kinyomódhat, a másik szélére ráfektetjük a levágott csíkot és szorosan feltekerjük.