Szilva leves és szilva lekvár

2017-09-20

sponsored links


Ilyen óriási szilvából kaptam egy vödörnyit. Elõször nem tudtam mit kezdjek vele, mert volt benne puha, volt benne éppen eltenni való keménységû. 

Fõzés közben jön meg a étvágy  szokták mondani ???? s ezzel én is így voltam. Amíg az ebéd készült, addig járt az agyam, hogy mi is legyen ezzel a gyönyörûséges szilvából. 


Miután készítettem a délelõtti zöldség-gyümölcs ivólevünket is, akkor döntöttem, hogy ezek a szilvák a lassú présben végzik. Lesz belõlük nagyon finom rostos ivólé. Ez mindaddig úgy volt, amíg hozzá nem fogtam.  


Ahogy a szilvát elkezdtem átengedni a lassú présen, csodálkozó szemeim nem hittek a valóságnak. Olyan fantasztikus sûrû lé jött ki az egyik oldalon, míg a másikon -ahol egyébként a gyümölcsök héja és magja távozik- még sûrûbb hús és héj. No akkor most mi is legyen? 



Ahogy a fotók is igazolják, a lébõl fantasztikus, készre fõzött szilva leves, a húsból és héjból, pedig egy nagyon-nagyon finom lekvár készült, szinte pillanatok alatt.

A szilva leves:

A lét egy lábasban elkezdtem fõzni, Csak ízesítésre kellett gondolni, ami nem más volt, mint kevés édesítõ, egy  rúd vanília, csipet só, kevés citromlé. 
Üvegbe raktam és 90 fokon 30 percig hõkezeltem. 

Fogyasztáskor azt hiszem egy jó nagy adag tejszínhab fog díszelegni a tányérban.



A lekvár elkészítése talán még egyszerûbb volt. Igaz, hogy szilva lekvárhoz dzsemfixet nem szoktunk adni, de ez itt most egy egészen más kategória volt. 

A lassú présbõl kinyert szilva húst szintén egy lábasba raktam, elkezdett melegedni, majd forrni. A hõfokot le kellett venni, mert "köpködött", ugyan úgy, ahogy egy tisztességes szilva lekvár szokott! :) Egy csomag 2:1-ben dzsemfixet belekevertem, s már szedtem is üvegekbe. Lezártam az üvegeket, fejre állítottam, és úgy ahogy egy fáradt nap után totál elfeledkeztem visszafordítani az üvegeket. Este vettem észre hogy annyira megdermedt a lekvárom, hogy az alján van a teteje :) :) De ez semmit sem változtat a lényegen. Valami csodálatos szilva leves, és szilva lekvár készült, s ami a lényeg, hogy nagyon rövid idõ alatt. Köszönhetõen a lassú préseknek. 

                                     



Folytats a blogon ... vikkokucko.blogspot.com/2017/09/szilv...

sponsored links

Keres?s