Szilv?s r?csos pite
sponsored links
M?r annyiszor megfogadtam, hogy egy kis porcukrot sz?rok minden s?tire, az olyan j?l ?ll nekik a fot?kon! Most is elfelejtettem. De ?gy tal?n jobban is l?tszik, hogy milyen finom lett! Nem pitet?szt?val, hanem linzert?szt?val k?sz?lt, ?s ett?l olyan k?l?nleges ez a s?ti.
Sz?val az ?gy kezd?d?tt, hogy megvettem a szilv?kat a szilv?s-kr?msajtos s?t?t?ksal?t?hoz, amit az el?z? bejegyz?sben eml?tettem, de azt?n egyre jobban azt ?reztem, hogy ?n most ink?bb egy s?tit szeretn?k, sooook-sooook tejsz?nhabbal. Plusz R?ka n?vnapja is k?zeledett, neki is szerettem volna s?tni valamit, ez?rt elkezdtem szilv?s recepteket keresni. T?bbek k?z?tt tal?ltam ezt a Vid?k ?ze receptet, ami olyan gy?ny?r? ?s egyszer? volt, hogy ezt v?lasztottam. Kicsit vari?ltam rajta, mert nem a receptben aj?nlott linzert?szt?t haszn?ltam, hanem a blogunkb?l Csincsill??t, ?s a szilv?ra sok fah?jas porcukrot sz?rtam, mert R?ka nagyon szereti a fah?jat, plusz egy kis mandul?t is tettem r?. H?t k?pzelj?tek, olyan j?l siker?lt, hogy R?ka megevett egy este 2 szeletet! Kider?lt, hogy mostan?ban ? is odavan a szilv?s s?tik?rt.
- 22 dkg puha vaj
- 7 dkg cukor
- 1 toj?s
- 1 csipet s?
- 35 dkg liszt
A vajat a cukorral robotg?ppel habosra kevertem, majd hozz?adtam a toj?st ?s a s?t. V?g?l alacsonyabb fokozaton ?s nem a habver?-karral hozz?kevertem a lisztet is. Kicsit k?zzel is ?sszegy?rtam, ?s betettem ezt a l?gy t?szt?t a h?t?be egy f?l ?r?ra, hogy k?nnyebb legyen kiny?jtani.
Ezut?n egy nagyobb ?s egy kisebb r?szre v?gtam, a nagyobbat lisztezett deszk?n (pulton) kiny?jtottam. Kib?leltem vele a fodros s?t?form?t. (El?g neh?z volt, k?tszer is nekifutottam, k?zben ?jra liszteztem a pultot.) Belenyomkodtam a form?ba, ?s a t?ll?g? sz?leket lev?gtam.
Hozz?val?k a t?ltel?khez:
- 3-4 ev?kan?l szilvalekv?r
- 2 ev?kan?l morzsa
- 50 dkg szilva
- 2 ev?kan?l szeletelt mandula
- porcukor (a szilv?t?l f?gg, hogy mennyi, ez most el?g ?des volt, sz?val 1 ev?kan?lnyi volt)
- ?r?lt fah?j (j? sok)
- a r?csok megken?s?hez egy felvert toj?s
A t?szt?t ?gy nyomkodtam bele a tortaform?ba, hogy az oldala is fedve legyen. Az alj?t megkentem a szilvalekv?rral. Ez is neh?z volt, mert el?g puha a t?szta ?s kem?ny a lekv?r. Megsz?rtam, h?t nem morzs?val most, mert volt egy kis zabkeksz-morzs?m, azzal, de zsemlemorzsa is t?k j?. A szilv?kat megmostam, kimagoztam ?s v?kony szeletekre v?gtam. Ezzel j? s?r?n kiraktam a tort?t. Kicsi sz?r? seg?ts?g?vel meghintettem porcukorral ?s fah?jjal. V?g?l megsz?rtam a szeletelt mandul?val. A marad?k t?szt?t is kiny?jtottam, ?s bevagdostam ?gy, hogy ha sz?th?zom majd a t?szt?t, akkor ker?t?sszer?en r?csos legyen. Ez volt a minta:
K?p innen
H?t ez nem siker?lt, mert t?l puha volt a t?szt?m, ?s mert nem a s?ti tetej?n h?ztam sz?t, hanem m?r a pulton, ?s ?gy akartam ?temelni, ?s lehet, hogy nem is j?l vagdostam be ehhez a mint?hoz. Nem baj, ?gy is sz?p lett, de legk?zelebb majd pont ilyet szeretn?k. A t?ll?g? sz?leket megint lev?gtam.
A tetej?t megkentem toj?ssal, ?s 180 fokos s?t?ben l?gkever?ssel s?t?ttem, legal?bb f?l ?r?t, de ink?bb t?bbet. Nem m?rtem sajnos, azt elfelejtettem.
A marad?k t?szt?b?l az ?j s?tikisz?r?mmal linzereket gy?rtottam:
Amikor kih?lt, m?g fot?z?s el?tt meg kellett volna sz?rni fah?jas porcukorral. Mondjuk el?sz?r forr?n fot?ztam, sz?val jogos, hogy nincs rajta porcukor. De k?s?bb m?r nem jogos, na.
Napi cuki pedig Amy lesz, mert benevezett az ?ll? F?l Sz?ps?gversenyre ezekkel a f?lekkel:
D?ntetlent ?t?lek, mert nem az ?ll? f?l a l?nyeg! Hanem hogy valaki ilyen cukorfalat legyen!