Szervezetünk frissítésére?
sponsored links
Ilyen mélységében, biztosan nem tudtad. Pedig egy kevés kis odafigyeléssel, mennyit tehetünk az egészségünkért! Ne menjünk el mellette, ne hanyagoljuk el?
Az olajos magvak szív- és érrendszeri védõhatása, illetve gyulladáscsökkentõ tulajdonsága régóta ismeretes. A rendszeres fogyasztásuk csökkenti a II-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét is. Élvezeti értékük, felhasználhatóságuk sokoldalúsága kitûnõ alapanyaggá teszi õket. A tökmag az egyik legfinomabb és legjobb tápanyagtartalommal rendelkezõ olajos magféle.
Magas vitamin- és ásványi anyag tartalmánál fogva igen hasznos szervezetünk számára.Fogyasztásával hozzájuthatunk A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6, folsav, C-vitaminokhoz, szelénhez. A tökmag E-vitamin tartalma csökkenti a szabad gyökök káros hatásait, és ? akárcsak a magban lévõ esszenciális zsírsavak ? fokozza a benne található A-vitamin felszívódását.
Kiemelkedõ a mangán-, a magnézium-, a kálium- és a foszfor tartalma, valamint a vas, réz, K-vitamin és cinkforrás. Cink- és magnéziumtartalma a csontsûrûség megfelelõ szinten tartását is segíti. A közelmúlt kísérletei azt is bizonyítani látszanak, hogy a rendszeres tökmagfogyasztással az ízületi gyulladások is jó irányba befolyásolhatók. Magas a fehérje, és a zsírtartalma is, viszont esszenciális zsírsavakban gazdag. Alacsony viszont a szénhidrát tartalma, annál jelentõsebb az élelmirost-tartalma.
Nyersen, pirítva vagy (mértékletesen) sózva közvetlenül is fogyasztható, de a legkülönfélébb ételek kiegészítõje lehet. Krémlevesekbe betétként, saláták, péksütemények, müzlik gazdagítására is használható. A hidegen sajtolt, sötét színû tökmagolaj illatos, pikáns fûszere a salátáknak. Már egyetlen kanál hozzáadásával is egészen új ízt varázsolhatunk az ételbe. Ha kávédarálóban vagy konyhai robotgépben megõröljük, lisztmentes sütéshez vagy fasírtba keverve is kitûnõ.
Információ:
http://www.vitaminsziget.com/ecikk.php?id=2948
Klarissza
Az olajos magvak szív- és érrendszeri védõhatása, illetve gyulladáscsökkentõ tulajdonsága régóta ismeretes. A rendszeres fogyasztásuk csökkenti a II-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét is. Élvezeti értékük, felhasználhatóságuk sokoldalúsága kitûnõ alapanyaggá teszi õket. A tökmag az egyik legfinomabb és legjobb tápanyagtartalommal rendelkezõ olajos magféle.
Magas vitamin- és ásványi anyag tartalmánál fogva igen hasznos szervezetünk számára.Fogyasztásával hozzájuthatunk A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6, folsav, C-vitaminokhoz, szelénhez. A tökmag E-vitamin tartalma csökkenti a szabad gyökök káros hatásait, és ? akárcsak a magban lévõ esszenciális zsírsavak ? fokozza a benne található A-vitamin felszívódását.
Kiemelkedõ a mangán-, a magnézium-, a kálium- és a foszfor tartalma, valamint a vas, réz, K-vitamin és cinkforrás. Cink- és magnéziumtartalma a csontsûrûség megfelelõ szinten tartását is segíti. A közelmúlt kísérletei azt is bizonyítani látszanak, hogy a rendszeres tökmagfogyasztással az ízületi gyulladások is jó irányba befolyásolhatók. Magas a fehérje, és a zsírtartalma is, viszont esszenciális zsírsavakban gazdag. Alacsony viszont a szénhidrát tartalma, annál jelentõsebb az élelmirost-tartalma.
Nyersen, pirítva vagy (mértékletesen) sózva közvetlenül is fogyasztható, de a legkülönfélébb ételek kiegészítõje lehet. Krémlevesekbe betétként, saláták, péksütemények, müzlik gazdagítására is használható. A hidegen sajtolt, sötét színû tökmagolaj illatos, pikáns fûszere a salátáknak. Már egyetlen kanál hozzáadásával is egészen új ízt varázsolhatunk az ételbe. Ha kávédarálóban vagy konyhai robotgépben megõröljük, lisztmentes sütéshez vagy fasírtba keverve is kitûnõ.
Információ:
http://www.vitaminsziget.com/ecikk.php?id=2948
Klarissza