Szerintem ? És akkor mi van, ha én ?divatból? diétázom?

2017-11-14

sponsored links





Sok helyen olvasom, kommentekben, de még blogbejegyzésekben is, hogy valaki leírja, hogy mondjuk gluténmentes diétát tart, de a következõ mondatban már szabadkozik is, hogy õ nem divatból diétázik, hanem orvosi tanácsra.

De miért kell szabadkozni? Akkor mi van, ha én ?divatból?, vagyis saját elhatározásból (de nyilván valamilyen céllal) kezdek el követni valamilyen étkezési szabályrendszert? 

Egyrészt látom én is a blogomra érkezõ hozzászólásokból, hogy sokan pl. a gluténérzékenységet, laktózérzékenyéget úgy kezelik, mint egy hisztit, mert ?a nagyanyáink se volt gluténérzékenyek?. De valószínûleg voltak, csak nem tudták, miért ül a pottyantóson a dédi olyan sokat, másrészt úgy gondolom, sok köze van az érzékenységek kialakulásában a feldolgozott élelmiszereknek, amik az õ korukban nem voltak. Valakinek egy strapabíróbb szervezet jutott, valakinek meg kevésbé (és õk voltak azok, akik pár generációval korábban lehet, hogy akár fiatalon el is haláloztak, azért nem volt beteg a dédszülõ, mert neki nem volt ilyen baja). Szóval, megértem, hogy az érzékenyek, allergiások elejét akarják venni a nyilván sokat hallott beszólásoknak az állapotuk ?igazolásával?.



De miért diétázik valaki, ha nem muszáj?

? az egyszerûség kedvéért

Most a gluténmentes diétával példálózom, mert annak a szigorú betartása nehezebb, mint például a laktózmentesé, akár egy morzsa is súlyos következményeket okozhat az arra érzékenyeknek, elkülönítve kell tárolni az élelmiszereket, de még a fõzõeszközöket is a keresztszennyezõdés elkerülésére. Ha a családban egyvalakirõl kiderül, hogy gluténérzékeny, akkor az otthoni étkezéseknél legalább célszerû mindenkinek áttérni, mert valószínûleg senki nem akar kétféle menüt kétféle alapanyagokból fõzni és így biztos nem fog gluténnel szennyezõdni semmi.

? saját maga próbálja a betegségének okát megtalálni

Valószínûleg sokuknak volt már olyan élménye, hogy valami bajunk volt, lehet, hogy egy-két vizsgálat megtörtént, aztán a doki széttárta a kezét és azt mondta, hogy biztos a stressz, biztos a front, pihenjen, majd elmúlik. De nem múlik. Ilyenkor jön dr. Google és utánamegyünk annak, aminek a dokinak kéne. A glutént éppen elég sok nyavalya okozójaként tartják számon (a laktózt is), így sokan elkezdik a diétát egy próbát megér alapon.

? téves elképzelésekbõl

Sokan azt gondolják, hogy ami mentes, az egészségesebb, pedig ez nyilván nincs így, csak hiányzik belõle egyfajta összetevõ. Sõt, ha nem figyelünk a tápanyagok más formában történõ pótlására, akkor akár káros is lehet. Az is jellemzõ tévhit, hogy a gluténmentes diétától fogyni lehet. Ha pl. a kenyeret elhagyjuk, valóban tapasztalható fogyás is, de ha helyette két pofára gluténmentes sült krumplit eszünk, akkor nyilván nem lesz ilyen ?mellékhatás?.



Bármelyik indok is áll fenn, miért ?üldözendõ? az, ha valaki kitalálja, hogy akár csak pár napra (aminek ugyan semmi hatása nincs) ?mentesen? eszik? Miért fáj ez másnak? Hacsak nem abszolút ?mindenmentességre?, azaz fényevésre áll rá az illetõ és nem egyoldalúan étkezik, tehát beviszi a szükséges tápanyagokat, semmiben nem árthat neki, maximum a pénztárcája lesz kicsit vékonyabb, de ez szintén az õ döntése és szerencsére már egyre több a mentes termék az áruházak polcain. 

De fõként arra szeretnék kérni mindenkit, hogy ne kezdjen el hisztit, divatozást és társait emlegetni azoknak, akik tényleg diétával tudják csak a ?normális? életvitelüket biztosítani, örülnének õk, ha nem kellene minden egyes közösségi étkezések a ?kötelezõ körökön? túlesniük. 



A bejegyzést a Bijó Webáruház támogatta, a termékek elérhetõek a http://www.bijobolt.hu/webaruhaz linkre kattintva.



Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmirõl! ?









Folytats a blogon ... konyhalal.cafeblog.hu/2017/11/14/szer...

sponsored links

Keres?s