Szerecsendió
sponsored links
A szerecsendió igazi távol-keleti növény, Malajzia földjérõl. Viszonylag hamar megismerték Európában is, s mára sok ország konyhájának egyik alapfûszerévé vált. A ma esti fõzõcske során Én is használni fogom, így gondoltam összeszedek róla mindent amit tudok, és jó Apához hûen, átadom a tudást.
Maga a fûszer a szerecsendiófa magva, melyet legtöbbször reszelve szoktak az ételekhez adni. Népszerûségét a benne rejlõ illóolajoknak köszönheti, melyek kellemes aromát árasztanak. Pont emiatt olyan erõs fûszer. Apátok is óvatosan használja, könnyen csípõssé teheti az ételt. Számos jótékony hatással rendelkezik: mérsékli a savtúltengést, javíthatja az emésztést, ám nagy dózisban hallucinogén. Személy szerint leginkább hús- és zöldséglevesekhez, valamint fõzelékekhez és sült húsokhoz adom ízesítõként, ám közkedvelt sütemény ízfokozó is.
Használjátok egészséggel, de mértékletesen. Apa