Szentelt kosár, és fahéjas sárgatúró

2012-04-04

sponsored links

Bár nem egészen helyénvaló a név, végül is nem a kosarat esszük, a legtöbbször mégis így utalunk a húsvéti áldott ételekre. A gyökereim az Érmellékre hívogatnak, és néha jobban érzem magam vidékinek, mint városinak. Fogadom is szentül, hogy amint a gyerekeim a saját lábukra állnak, kiköltözök szüleim és nagyszüleim szülõfalujába, Érsemjénbe, és ott vénülök meg.

Na, de addig még van (ha nem is olyan sok), és egyelõre sokkal közelebb a húsvét, ami ugye már itt van ni a nyakunkban.

Mifelénk - azaz arrafelé, Nagyváradon már csak ritkán - szenteltjük az ételt húsvét vasárnapján. A kosárba sonka, kolbász, sárgatúró és kalácskenyér kerül, festett tojás, egy kicsi itóka társaságában. A hazaérkezett finomságokat aztán tormával fogyasztjuk.
Én ezúton kívánok mindenkinek nagyon boldog ünnepet, pihenést, nyugalmat és békét, mert ezekben a stresszes, idegõrlõ idõkben nagy szükségünk van erre.


Szentelt sonka és kolbász fõzése

A kamrában várakozó füstölt sonkát nagypénteken este hideg vízbe áztatják, hogy részint puhuljon, és hamarabb fõjön, részint, hogy az erõs sós ízt a hideg víz kiszívja belõle. Ha a gazdasszony úgy ítéli, hogy túl sós a sonka, kétszer, háromszor is ...


Folytats a blogon ... eveskozben.blogspot.com/2012/04/szent...

sponsored links

Keres?s