Szendvics uborka

2018-06-07

sponsored links

...azaz, ez is csemegeuborka,
csak egy kicsit másképpen :)
Hozzávalók-üvegenként lebontva, 720 ml-es üvegek esetében:
-összesen 45 db salátauborkához (amik kb.10 cm-esek, az összsúlyuk több, mint 5 kiló volt
és 15 üveg lett a végeredmény)

-1 ek 15 %-os ecet
-1 lapos kk cukor
-1 lapos kk só (vagy sima, jód mentes, vagy még jobb a tengeri só)
-20-25 szem mustármag
-20-25 szem koriandermag
-20-25 szem görögszénamag (ami állítólag "rétillatot/legelõ-frissességet" kölcsönöz az uborkának :)
-1 összevágott hagyma (ez csak pár üvegbe került)
-1 szõlõlevél
-3 éretlen szõlõszem
-egy szálacska friss kapor
-kb. 3 liter szénsavmentes ásványvíz

Kezdtem az egész mûveletet ismét a mosással
-alaposan, egy ilyen célokra rendszeresített dörzsis
szivaccsal, folyó víz alatt, majd annyi idõre
uborkáék is mennek ázni, amíg az üvegeket
elõkészítem.
Tehát itt is bõven elég ekkor nekikezdeni a
többi dolognak; a fûszereket/ízesítõket elõkészítem,
majd felszeletelem az alanyokat úgy, hogy az
üvegeket nagyjából fele-fele arányban tudjam
majd megtölteni velük.

Az ízesítést/fûszerezést pedig azért írtam le
üvegenként, mert szerintem csak így lehet azt elérni,
hogy minden üvegbe egyformán kerüljön mindenbõl.
Tehát minden üveg aljára kerül 1-1 alaposan lemosott
szõlõlevél, 3-3 szem nyers szõlõszem, a fûszerek
és a kapor.

Idézet következik az eredeti leírásból:
"...A szõlõlevél és az éretlen szõlõ jelentõsen növeli
az uborkasavanyítás sikerét, savanykás ízével és áldásos
hatásával együtt, ugyanis a tudomány által egyelõre
kellõképp fel nem tárt hatásmechanizmusnak köszönhetõen
nem engedi megpuhulni az uborkákat..."
Ezután az üvegekbe rendezem az uborkákat
-minél szorosabban-, cukrot, sót és ecetet adagolok
rájuk, majd felöntöm mindet vízzel, majdnem peremig.

Egy pár üvegbe került apróra összevágott
vöröshagyma is-ezt mindenképpen ki akarom
így próbálni, hogy mit mutat majd felbontáskor.

Az üvegeket lezárom, bepakolom a kis R2D2-ba
és 80 fokon, 30 percig dunsztolom.

Ha a program lejárt, leeresztem a vizet
(nagyon ügyesen, a mosogató lefolyó részén lett
a kicsike helye...már, amikor munkában van/lesz :),
tálcára szedem az üvegeket és miután teljesen
kihûltek, szépítem és okosítom mindet, majd
mennek ezek is a CSERESZNYEBEFÕTTEK mellé. ;)
Az, hogy mennyi idõ múlva fogom az elsõ üveget
megbontani,
(mennyi türelmi idõ van belém-kalibrálva :)))
azt nem tudom, ha ez megtörténik, azonnal fogom
jelezni! :)))

A helyzet ugyanis a következõ: a mostani recept,
az uborka felszeletelése és az automata használata
is kérdéseket vet, vetett, vagy fog felvetni bennem
(minden kiderül majd a kóstolásnál :)
...ugyanis attól is parázok, hogy milyen
lesz a végeredmény, ráadásként még egyben sem
hagytam az alanyokat, sõt, eddig csak hideg
felöntõlevekkel raktam el savanyúságokat!

És hogy honnan is jött ez a varia?
Ugyanabban az üzletben, ahol a kis R2D2-t is
vettem, lehet ilyen uborkákat kapni, ezeket mi
nagggyon szeretjük és azt hiszem, hogy emiatt
kezdtem én anno keresni, a Nagy Szent Világhálón.
Jelen recept eredetije (amin szokásomhoz híven
most is változtattam, alakítottam kicsit :) 4 éve hever a
piszkozataim között, de ahogy a Barátnénk mondani
szokta, semmi nincs véletlenül, így szerintem ez
az eltevés pont arra várt, hogy nekem automatám legyen!
Hiszek neki...remélem a végeredmény is pont
annyira lesz pozitív, mint amennyire Õ szokott lenni! :)))
Szóval, itt is nagy a várakozás! :) ;) :)


Folytats a blogon ... https://csontnelkul.blogspot.com/2018...

sponsored links

Keres?s