Szellem torta Halloweenre
sponsored links
Nagyon sok e-mailt kaptam az elmĂșlt napokban tĂ”letek hogy adjak ötletet Halloweeni torta elkĂ©szĂtĂ©sĂ©hez. Bevallom 5 Ă©ves blogolĂĄsom sorĂĄn mĂĄr sok torta kĂ©szĂtĂ©sĂ©t megosztottam veletek,de valahogyan a Halloween nem ihletett meg mĂ©g. ValĂłszĂnĂ» azĂ©rt mert amikor az Ă©n lĂĄnyom kicsi volt akkor mĂ©g nem volt divat ez az Ă”rĂŒlet. MĂĄra pedig mĂĄr felnĂ”tt nĂ” Ă©s ezĂ©rt mĂĄr neki nem rendezĂŒnk gyerek Halloween bulit. Viszont mindig örĂŒlök ha segĂtsĂ©get kĂ©rtek tĂ”lem,hisz ez azt jelenti hogy olvassĂĄtok a blogot. Halloween ĂŒnnepĂ©re ezek utĂĄn mit is adhatnĂ©k nektek mint egy könnyen elkĂ©szĂthetĂ” szellem torta receptet. A torta alapja egy mĂ©reg sĂŒti recept amit KanadĂĄban a gyerekes csalĂĄdok kedvenc receptje. A mĂ©reg sĂŒtit Ă”k egy nĂ©gyzetes magasabb falĂș tepsibe kĂ©szĂtik el Ă©s a tetejĂ©t porcukros mĂĄzzal borĂtjĂĄk be. KockĂĄkra vĂĄgjĂĄk Ă©s Ăgy kerĂŒl a Halloween parti asztalukra. Ma Ă©n ebbĂ”l a receptbĂ”l kĂ©szĂtettem el a tortĂĄt,Ă©s egy mascarponĂ©s sĂŒtĂ”tökkrĂ©m receptet talĂĄltam ki hozzĂĄ. RemĂ©lem tetszik a recept Ă©s sokan elkĂ©szĂtitek a gyerekek nagy örömĂ©re.
HozzĂĄvalĂłk a piskĂłtĂĄhoz:
25 dkg vaj
25 dkg kristĂĄlycukor
2 db egész tojås
1,5 dl tej
1 teåskanål folyékony ételfesték
fĂ©l csomag sĂŒtĂ”por
Hozzåvalók a krémhez:
1 csomag fĂ”zĂ”s vanĂlia pudingpor
3 dl tej
ĂzlĂ©s szerint cukor
25 dkg mascarpone
150 g. sĂŒtĂ”ben megsĂŒtötött hideg sĂŒtĂ”tök hĂșsa
HozzĂĄvalĂłk a dĂszĂtĂ©shez: 4 dl habtejszĂn , 1 cs. zselatin fix, kevĂ©s fekete marcipĂĄn,vagy habcukor szemgolyĂłk.
SĂŒtĂ”forma nĂĄlam, 13 cm-es magas ,20 cm-es ĂĄtmĂ©rĂ”jĂ» alulrĂłl szĂ©lesedĂ” jĂ©nai edĂ©ny.
ElkĂ©szĂtĂ©se:
MelegĂtsĂŒk elĂ” a sĂŒtĂ”t 180 fokra.
Puha vajat a cukorral Ă©s a tojĂĄssal keverjĂŒk ki.
Adjuk hozzå az ételfestéket és a tejet.
KeverjĂŒk jĂłl össze.
A sĂŒtĂ”port keverjĂŒk el a liszttel Ă©s adjuk hozzĂĄ a vajas masszĂĄhoz.
2-3 percig habverĂ”vel keverjĂŒk alaposan ĂĄt.
Egy magas edénybe vagy tortaforma ( nålam jénai edény,mert ennek volt megfelelÔ a mérete)
aljĂĄba vĂĄgjuk egy szilikonos sĂŒtĂ”papĂrt Ă©s öntsĂŒk bele a kĂ©sz masszĂĄt,majd a tetejĂ©t egyenletesen kenjĂŒk el. TegyĂŒk a sĂŒtĂ”be Ă©s vegyĂŒk le a hĂ”mĂ©rsĂ©kletet 170 fokra,majd sĂŒssĂŒk kb. 50 percig tĂ» prĂłbĂĄig.
TĂ» prĂłba: Amikor mĂĄr Ășgy lĂĄtjuk hogy kĂ©sz a tortĂĄnk akkor szĂșrjunk bele egy hosszĂș tĂ»t vagy hurka pĂĄlcikĂĄt Ă©s ha ragacsosan hĂșzzuk ki akkor addig sĂŒtjĂŒk amĂg a tĂ» teljesen tiszta marad!
Hagyjuk a formåban kihûlni.
KĂ©szĂtsĂŒk el a krĂ©met.
A tejbĂ”l,a pudingporbĂłl Ă©s a cukorbĂłl fĂ”zzĂŒnk egy sĂ»rĂ» pudingot,majd teljesen hĂ»tsĂŒk ki.
A mascarponĂ©t keverjĂŒk hozzĂĄ.
FelezzĂŒk meg a krĂ©met. Az egyik felĂ©be keverjĂŒk bele a sĂŒtĂ”tököt.
A torta összeĂĄllĂtĂĄsa:
Vågjuk 4 egyenlÔ részre a piskótånkat.
TöltsĂŒk be a sĂŒtĂ”tökös krĂ©mmel
TegyĂŒk egy tĂĄlcĂĄra Ă©s kenjĂŒk be a felĂŒletĂ©t a fehĂ©r krĂ©mmel.
Rakjuk egy éjszakåra a hûtÔbe dermedni.
( Ha Ășgy vesszĂŒk Ă©szre hogy csĂșszkĂĄlnak szĂ©t a lapok a krĂ©mtĂ”l,akkor szĂșrjuk bele 4 darab hurkapĂĄlcikĂĄt ,hogy össze rögzĂtse a lapokat.)
MĂĄsnap, verjĂŒk kemĂ©ny habbĂĄ a tejszĂnt a zselatinnal.
VegyĂŒk elĂ” a tortĂĄnkat Ă©s tejszĂnhab hĂĄromnegyed rĂ©szĂ©vel vonjuk be az egĂ©sz tortĂĄt.
FigyeljĂŒnk oda arra,hogy a tetejĂ©n a habbĂłl kialakĂtsunk egy gömbölyĂ» fej formĂĄt.
A maradĂ©k tejszĂnt töltsĂŒk bele egy habzsĂĄkba.
A torta kĂ©t oldalĂĄba szĂșrjunk bele fĂ©lig kĂ©t-kĂ©t darab fogpiszkĂĄlĂłt.
A habzsĂĄkot illesszĂŒk rĂĄ a fogpiszkĂĄlĂłkra Ă©s hĂșzzuk felfelĂ© a tejszĂnhabot rajta.
Ez lesz a szellem keze.
A többi tejszĂnt nyomjuk ki körbe a tortĂĄnk körĂ© Ă©s lapogassuk el egy kanĂĄl segĂtsĂ©gĂ©vel.
A fekete marcipĂĄnt nyĂșjtsuk ki Ă©s szĂșrjunk ki hĂĄrom ovĂĄlis kört,majd ragasszuk fel a tortĂĄnkra.
Ezek lesznek a szemei Ă©s a szĂĄja a szellemĂŒnknek.
Ha viccesebbre szeretnénk akkor a szemei lehetnek habcukorka szemgolyók is.
VĂ©gĂŒl tegyĂŒk hĂ»tĂ”be dermedni,majd vizes kĂ©ssel szeleteljĂŒk fel.