Szegfûszeg
sponsored links
SZÁRMAZÁSA:
Az indonéz Maluku-szigetekrõl származik. Napjainkban fõleg Indonéziában, Madagaszkáron, Tanzániában, Srí Lankán és Malajziában termesztik.
LEÍRÁSA ÉS EHETÕ RÉSZE:
A mirtuszfélék családjából származik. Szárított virágbimbókat egészben vagy porrá õrölve használjuk a konyhában.
A keskeny, kemény cilinderre hasonlító szegfûszegfa a tengeri éghajlatot kedveli. A 6 évig élõ, akár 15 m magas fa évente 3 kg-nyi szegfûszeget terem. Babérszerû, örökzöld levelei vannak és zöld virágbimbókat növeszt. Amikor a virágbimbók zöldbõl, vöröses-barnás színûre váltanak, akkor kezdik el leszedni. Kocsányuktól eltávolítják majd napon szárítják meg a fahéjat. Ettõl lesz szép barna.
ÉRDEKESSÉG
Afrodiziákum! Pontosan ezért választottam a heti Valentin napi menühöz. Egy csipet szerepe még lesz a héten:-) Masszázsnál (szegfûszegolaj kis dózisban) és ételben egyaránt kifejti hatását.
Állítólag nyári estéken távol tartja a szúnyogokat egy félbevágott citrom fahéjjal teleszurkálva.
GYÓGYÁSZAT
Étvágy fokozó és emésztést serkentõ fûszer. Kíméli a gyomrot, fertõtlenít és fájdalomcsillapító hatásáról is híres.
Fogfájás és szájüregi problémákra bevált szer. A szegfûszegolaj a fogászatban ...