szegfûgombás vaj
sponsored links
El kell veszned, hogy rátalálj a helyre, amire nem lehet. Különben mindenki tudná, hol van.
(A Karib-tenger kalózai)
Ez most egy szegfûgombás változat, de bármilyen ízesítésût készíthetünk. Keverhetünk a vajba aprított zöldfûszereket, fokhagymát, pritamin vagy kápia paprikát, aszalt paradicsomot, olajbogyót, kaprit, márványsajtot, és a sor még folytatható lenne.
Hozzávalók:
10 dkg szegfûgomba,
15 dkg szobahõmérsékletû vaj,
1 evõkanálnyi olívaolaj,
1 kisebb gerezd fokhagyma
só,
1 újhagymának a zöld szárrésze vékonyra karikázva,
ízlés szerint kakukkfû vagy citromos kakukkfûlevélkék.
A szegfûgombát szûrõkanálban mosd meg és csepegtesd le alaposan. Az olívaolajat hevítsd fel kissé serpenyõben, majd a gombát sóval és a nagyon apróra kockázott fokhagymával süsd addig, míg a levét egészen elfõvi. Adj hozzá karikázott újhagyma-zöldeket is, és csak addig kevergesd a gombával együtt, míg a roppanósságát kissé elveszíti. Végül szórj hozzá citromos kakukkfûlevélkéket is. Hagyd kihûlni, aztán keverd el a vajjal. Kissé sózd, és feltétlenül kóstold meg. A só adagolásával és kóstolással tudod tökéletesre alakítani a vajkrém ízét, mert a fûszervaj akkor igazán finom, ha kissé sós.
Így is nagyon finom, de még jobb, ha késes robotgépben krémesre kevertetjük. Ez így rusztikus, inkább hajában burgonyához, kenyérre kenve jó, ha pedig összedaráljuk benne a gombát, bármi máshoz is kiváló.
És utólag jutott eszembe, hogy a legfinomabb verzió az lett volna, ha a vajban sütöm meg a gombát, a sok vajban, ami mégjobban átvette volna az ízt, de majd legközelebb...