Szegedi s?s vajas kifli
sponsored links
Szegeden a Sz?chenyi t?ren volt r?gen egy tejiv?. N?pszer? hely volt, sokan szerettek oda j?rni legink?bb t?r?gomb?c?rt ?s t?r?s csusz??rt. Eml?keim szerint lehetett kapni s?tem?nyeket is, b?r ritk?n t?rt?nk be ?s fogyasztottunk valamit helyben. Volt egy vil?gbajnok s?s kiflij?k is. Annyira kedvelt volt, hogy egy ablakon kereszt?l az utc?r?l is meg lehetett v?s?rolni. Gyakran ?lltunk meg ?rte, sokszor m?g frissen, forr?n kaptuk.
A tejiv? m?r r?gen bez?rt, de a kiflire m?g mindig eml?kszem. Az biztos, hogy sz?p pirosra s?lt nagy, duci kiflik voltak, a tetej?kre pedig s?s m?zat csorgattak. A t?szt?ja eml?keim szerint ?desk?s volt ?s vajas (lehet, hogy margarinos?).
Persze az is lehet, hogy az ?z?re m?r nem pontosan eml?kszem, de minden esetre most megalkottam a a saj?t s?s vajas kiflimet.
Hozz?val?k:
50 dkg
finomliszt
5 dkg
keny?rliszt
6 dkg cukor
1,5 tk. s?
5 dkg puha
vaj
1 toj?s
1,5 dl tej
1.3 dl v?z
2,5 dkg
friss ?leszt?
T?ltel?k:
8 dkg hideg
vaj
S?s m?z:
2 ek. liszt
2 tk. s?
4-5 ek. v?z
F?l dl
langyos tejbe belesz?runk 1 te?skan?l cukrot, belemorzsoljuk az ?leszt?t ?s
alaposan elkeverj?k.
A toj?st
felverj?k, ?s kb. k?t ev?kan?lnyi mennyis?get f?lretesz?nk.
T?lba
szit?ljuk a liszteket, hozz?adjuk a t?bbi cukrot ?s a s?t, elvegy?tj?k. A
k?zep?be m?lyed?st k?sz?t?nk. Ide ?ntj?k a t?bbi tejet, a vizet, a toj?st, a
k?zben felfutott ?leszt?s tejet ?s a puha vajat. K?zzel vagy g?ppel alaposan
kidagasztjuk a t?szt?t. Amikor a t?szt?nk sz?p sima, f?nyes fel?let? ?s
h?lyagos, keleszt?t?lba tessz?k ?s letakarjuk. 30 percig kelni hagyjuk, azut?n
finoman ?tgy?rjuk, megint letakarjuk ?s tov?bbi 20 percig kelesztj?k.
A megkelt
t?szt?t 12 egyforma darabra v?gjuk. Egyes?vel g?mb?ly?tj?k ?ket, azut?n
letakarjuk ?s 15 percig pihenni hagyjuk.
Am?g a
t?szta pihen, a hideg vajat 12 egyforma darabra v?gjuk.
A pihentetett kis gomb?cokat a kez?nkkel csepp form?j?ra sodorjuk.
Miut?n az ?sszessel v?gezt?nk, mindet h?romsz?g alak?ra ny?jtjuk. Kb. 40-45 cm hossz? ?s 8-10 cm sz?les t?szt?k alj?ra tesz?nk egy-egy szelet hideg vajat.
A t?szta
alj?t r?hajtjuk, majd a vaj k?r?l alaposan lenyomkodjuk, a vajat becsomagoljuk.
Ezut?n feltekerj?k a kifliket.
Egy
s?t?lemezt s?t?pap?rral kib?lel?nk ?s a kifliket r??ltetj?k. Kiv?lasztjuk a
MIELE s?t? 15 perces keleszt?programj?t ?s a tepsit betoljuk a s?t?be.
Amikor a
program le?ll, a tepsit kivessz?k ?s a s?t?t ?tkapcsoljuk als?-fels? s?t?sre,
190 fokra.
Ha a s?t?nknek nincs keleszt? programja, a tepsit letakarjuk egy f?li?val ?s a kifliket szobah?m?rs?kleten 30-40 perc alatt dupl?j?ra kelesztj?k.
Am?g a s?t?
melegszik a kifliket a f?lretett toj?ssal lekenj?k. A tepsit betoljuk a s?t?be
?s 25 percig s?lni hagyjuk.
K?zben
elk?sz?tj?k a s?s kenc?t. A lisztet ?s a s?t a v?zzel tejf?l s?r?s?g?re
keverj?k.
25 perc ut?n
kivessz?k a tepsit a s?t?b?l ?s egy kan?l seg?ts?g?vel megcsorgatjuk a s?-liszt
kever?k?vel. A tepsit visszatoljuk a s?t?be ?s m?g ?t percig s?lni hagyjuk.
A pirosra
s?lt kifliket r?csra szedj?k ?s kih?tj?k. Frissen k?n?ljuk.