Szedres ünnepi torta
sponsored links
Mint bármilyen étel vagy sütemény, friss gyümölccsel készítve sokkal finomabb lesz, de jó hozzá a fagyasztott szeder is. Nekünk idén már elég jó sok szeder termett a kertben, mézédesek voltak a bogyók, ez a torta is akkor készült még. Nagyon finom, nem túl édes, kellemesen savanykás torta a végeredmény. Akik a könnyed, gyümölcsös ízeket szeretik, ezt nagyon fogják kedvelni... A közelgõ ünnep a legjobb apropó rá. Szeder helyett málnával, eperrel, vagy akár kimagozott meggyel, esetleg vegyes erdei/bogyós gyümölccsel is készíthetõ.
Szedres ünnepi torta
Hozzávalók a piskótához: 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 tojás, 15 dkg liszt, 2 evõkanál cukorzatlan kakaópor, 1 teáskanál sütõpor, 1 csipet só;
a sziruphoz: 1,5 dl víz, ? citrom leve, 2 csapott evõkanál cukor;
a krémhez: 1 kg tehéntúró, 1 tasak vaníliás pudingpor, 3,5 dl tej, 15-20 dkg cukor, 4 dl édesítetlen habtejszín, 2 evõkanál porcukor, 30 g zselatinpor;
a zseléhez: 80 dkg (fagyasztott) szeder,3-4 evõkanál cukor, ? citrom leve, 10 g zselatinpor;
továbbá: 25-30 dkg szeder, citromfû- vagy mentalevelek.
Elkészítése: A díszítéshez használt szedret szobahõmérsékleten hagyjuk kiolvadni. A piskótához a vajat habosra kavarjuk a cukorral meg a vaníliás cukorral, egyenként beledolgozzuk a tojássárgáját, majd felváltva hozzáadjuk a kakaóporral, sóval és sütõporral összeszitált lisztet, valamint a tojásfehérjébõl vert kemény habot. A masszát kb. 26 cm-es, sütõpapírral bélelt vagy kikent-lisztezett tortaformába simítjuk, és 180 fokos sütõben 12-15 perc alatt készre sütjük (tûpróba). A piskótát rácsra téve hagyjuk kihûlni. A sziruphoz a vizet fölforraljuk a cukorral, hagyjuk kihûlni, majd belekavarjuk a citromlevet. A zseléhez a zselatinport beáztatjuk 2 evõkanál vízbe, és félretesszük. A fagyos szedret fõni tesszük a cukorral meg a citromlével, illetve nagyon kevés vízzel. 5-6 perc után, amikor a gyümölcs megpárolódott, leturmixoljuk, és átszûrjük, hogy a magjait eltávolítsuk. A visszamaradt péphez adjuk a felolvasztott zselatint, és félretesszük. A krémhez a zselatinport beáztatjuk 5 evõkanál vízbe. A pudingporból, a cukorból és a tejbõl sûrû pépet fõzünk, amit hagyunk teljesen kihûlni. A habtejszínt keményre verjük a porcukorral. A tehéntúrót kézi mixerrel krémesre dolgozzuk, majd kanalanként hozzáadjuk a kihûlt pépet. A beáztatott zselatint nagyon kis lángon felolvasztjuk, rendre hozzákeverünk 2-3 evõkanál tejszínhabot, majd az egészet a túróhoz adjuk. Végül lazán beleforgatjuk a többi tejszínhabot is. Ezután a krémet kétfelé osztjuk, és az egyik felébe belekeverünk 4 evõkanálnyi zselét. A piskótát tortatálra helyezzük, köréje pedig tortagyûrût helyezünk. Alaposan meglocsoljuk citromos sziruppal, majd rásimítjuk a szederrel színezett krémet. Ezután a krém tetejét kirakjuk szederszemekkel. A fehér krémbõl félreteszünk néhány evõkanálnyit, a többit sima csöves habzsákba adagoljuk, és kitöltjük vele a szedrek közötti részeket vigyázva, hogy ne maradjanak hézagok. Végül a torta tetejére öntjük a szederzselét, és a félretett krémmel, valamint néhány szem szederrel és zöld levelekkel díszítjük.