Szedres-õszibarackos fordított torta

2017-09-20

sponsored links









Végérvényesen beköszöntött az õsz. A reggelek egyre hûvösebbek, s napközben is egyre többször elered az esõ. Persze lehet, hogy lesz még szép idõ, olyan igazi indiánnyár. :) Az õsz a kedvenc évszakom. A színei, ízei, illata mindig elvarázsol. Nincs is szebb, mikor a reggeli ködfátyolon keresztül megcsillannak a felkelõ nap sugarai. És ahogy az õszi nap megfesti a színesedõ leveleket... ? Ilyenkor egyre többször kedvet kap az ember lánya, hogy bekapcsolja a sütõt és varázsoljon valami finomságot. :) A hétvégén volt az idei utolsó "szederszüret". Mivel a két fajta közül a nagyobb szemû már korábban leérett, s ez az apróbb inkább sütibe, vagy lekvárnak való, úgy gondoltam készítek is belõle valamit. A kamrában még ott csücsült néhány szem szép õszibarack, hát az is került a sütibe.  A karamell, a szeder és az õszibarack igazán jól illenek egymáshoz. Nekem olyan lett ez a süti, mint az õsz... színes, ízes, illatos. :)









Hozzávalók egy 26,5 cm átmérõjû tapadásmentes sütõformához:
A karamellhez:
10 dkg vaj
8 dkg cukor

A gyümölcsös réteghez:
1 nagy vagy két kicsi õszibarack
20 dkg szeder

A tésztához:
20 dkg cukor
10 dkg vaj
2 tojás
20 dkg tejföl
25 dkg sima liszt
6 g sütõpor
csipet só
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve

  1. A karamellhez a vajat a cukorral kis lábasban, takarék lángon összemelegítjük. Kevergetve addig fõzzük, míg a cukor is felolvad és karamell színe és illata lesz. Gyorsan vegyük le a tûzrõl, nehogy leégjen.
  2. A karamellt a sütõtálba öntjük, elrázogatjuk, hogy az alját egyenletesen befedje. 
  3. A megmosott barackot vékonyan felszeleteljük és tetszés szerinti mintában a karamellre rendezzük. Elrendezzük rajta a szintén megmosott és lecsepegtetett szedret.
  4. A tésztához a vajat a cukorral és a tojásokkal és tejföllel kihabosítjuk. Hozzáadjuk a sütõporral és sóval elkevert lisztet, majd összedolgozzuk a tésztát. Végül belekeverjük a citromlevet és citromhéjat is.
  5. A tésztát a gyümölcsre kanalazzuk, elegyengetjük. 180°C-ra elõmelegített sütõben ~45 perc alatt készre sütjük.
  6. A formában hagyjuk langyosra hûlni, majd egy tálalótálat ráborítunk és gyors mozdulattal, óvatosan átfordítjuk a tortát a tálra. Kihûtve szeleteljük.












    Folytats a blogon ... konyhaninnenkertentul.blogspot.com/20...

    sponsored links

    Keres?s