Szedres quiche teljes õrlésû tönkölyliszttel, xillittel
sponsored links
Ott folytatom, ahol tegnap abbahagytam: érik a szeder. Hatalmas szederbokor van a hálószoba-ablakunk alatt, eddig napi néhány szem érett be, amit én reggelenként szorgalmasan le is legeltem, de most végre sikerült összegyûjtenem egy süteményre való adagot.
Pár éve tart egyre erõsödõ vonzalmam e gyümölcs felé, amint azt korábban kifejtettem, tévedés áldozata voltam egész ifjúkoromban, azt hittem ugyanis, hogy a szeder a faeper, az eperfa szederfa, egyáltalán, hogy a szeder fán terem.
Ezt a szedret, az igazit nem is nagyon ismertem.
Így fordulhatott elõ két évvel ezelõtt, hogy Szedres, meggyes és francia címmel olyan süteményreceptet tettem közzé, amelyben nem is szeder, hanem faeper van, amit én azért még most is szedernek nevezek. Mert a dunántúliaknak lehet.
Ezt a quiche(ejtesd: kis)-t korszerûsítettem, diétásítottam, és igazi szederrel sütöttem meg ma.
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg teljes õrlésû tönkölyliszt
12 dkg vaj
1 ek xillit
fél kk só
1 tojás
A "töltelékhez":
40 dkg szeder (más gyümölccsel is készülhet, persze) ...