Szedres-fehércsokoládés kocka
sponsored links
Ötlet Illéskrisz konyhájából
Hozzávalók:
a piskótához: 5 tojás, 10 evõkanál cukor, 5 evõkanál liszt, 2 evõkanál kakaó, 2 evõkanál víz, 2 evõkanál olaj, ? teáskanál sütõpor, csipetnyi só;
a krémhez: 25 dkg mascarpone, 3 evõkanál porcukor, 10 dkg fehércsokoládé, 3 dl tejszín, 25 dkg szeder, ? citrom leve;
a tálaláshoz: porcukor.
Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját habosra kavarjuk 5 evõkanál cukorral, majd beledolgozzuk a vizet, az olajat és a sütõporral meg a kakaóval elvegyített lisztet. A fehérjét felverjük a sóval és a megmaradt cukorral, majd beleforgatjuk a tojássárgás masszába. Sütõpapírral bevont, 20x30 cm-es tepsibe simítjuk, majd 180 fokon 20-25 percig sütjük. A kihûlt piskótát lapjában kettõbe felezzük, az alsó lapot a tepsiben hagyjuk. 1 dl tejszínt felforrósítunk, beletesszük az összetördelt csokoládét és egynemû krémmé kavarjuk. A szedret blender edénybe tesszük, rátöltjük a citromlét, turmixoljuk, majd átszûrjük. A megmaradt tejszínt felverjük. A mascarponet kikavarjuk a porcukorral, majd beledolgozzuk a csokoládés krémet, a szederpürét és legvégül pedig a tejszínt. A krémet a piskótalapra kenjük és befedjük a másik lappal. 1 éjszakára hûtõbe tesszük, másnap szeleteljük és porcukorral megszórva tálaljuk.
Megjegyzés: Ha a piskótát nagyobb tepsiben sütjük, a krém is vékonyabb lesz és kisebb szeletekre vágva, kézbõl is fogyasztható.