Szedermisu
sponsored links
Már majdnem tiramisu
Egyszer az egyik barátom kérdezte, hogy van e blogon tiramisu. Értette ez alatt az eredeti olasz tiramisut ami lényegében mascaponés krémbõl, kávéból, babapiskótából, tojásból áll. Klasszikust szeretett volna, olyat, ami híján van bármilyen faxninak, új ötletnek, a hobbicukrász fantáziájának, apró csalásoknak, amitõl még egyszerûbb lesz, vagy valami trükknek, ami miatt kimarad belõle ez meg az, vagy helyette bekerül ez meg az. Hát ilyen nem volt, mert anno azt gondoltam, hogy erre a verzióra mindenhol máshol igazán egyszerû rátalálni. Mondjuk most se lesz.
De az elején annak indult. Komolyan. Aztán történt valami ezoterikus. Megszólítottak a szedrek hûtõben. Viccet félretéve, tényleg az volt a terv, hogy a klasszikus alapból kiindulva, egy kicsit gyümölcsössé, szezonálissá tegyem, de nem úgy, ahogy az epres túrómisunál, ahol az édesség ugyan finom lett, de ízvilágában teljesen elvesztette tiramisu jellegét, hogy ezzel a trendi, ám itt (is) igen találó kifejezéssel éljek. Úgy gondoltam a szeder az a gyümölcs, aminek az íze illik a kávéhoz, a csoki pedig csak tökéletesen elmélyíti, kiegészíti. Persze frissebb, gyümölcsösebb, mint a klasszikus, de azt gondolom ezzel a kiegészítéssel mégse lett szignifikánsan más desszert. Ugyanakkor az egyik legfinomabb édesség, amit valaha csináltam. Két kihívás azért van. Az egyik komoly nehézség, hogy találjunk olyan babapiskótát, ami nem ázik bébiétel halmazállapotú masszára egy mikro szekundum alatt. A másik pedig, hogy bírjuk kivárni azt a pár órát míg összeáll a hûtõben. De ha ezek megvannak, egy nagyon izgalmas késõ – nyári édességet ehetünk, sõt én már ünnepi desszertként is definiáltam.
Nehézségi fok: egyszerû
Elkészítési idõ: kb. 30-40 perc + legalább 4-6 óra hûtés
Mennyiség: kb. 21-22 cm átmérõjû, 5-6cm magas tál, vagy kb. 25x17cm tál, vagy 6 kisebb pohár.
Hozzávalók:
- 170 ml kávé*
- 2-3 evõkanál likõr (lehet kávé likõr, vagy rum, marsala, baileys, potói?)
- 3 tojás sárgája
- 2 tojás fehérje
- 60g cukor**
- 250g mascarpone
- 18-20 darab babapiskóta vagy kb. 26-28 db piskótatallér (próbáljunk masszívabb típust találni, vagy házi piskótával helyettesíteni.)
- 4-6 kocka étcsoki
Hozzávalók a szederlekvárhoz:
- 370-380g szeder (vagy más bogyós gyümölcs, illetve vegyes gyümölcs)
- 2 evõkanál cukor**
- két-három kocka étcsoki
- 1-2 evõkanál likõr (lehet kávé likõr, vagy rum, marsala, baileys, potói?) elhagyható
1. lépés
Fõzzük meg a kávét, keverjük hozzá a likõrt és tegyük félre.
2. lépés
Verjük lágy habbá a tojás fehérjét és tegyük félre. Ezt követõen a tojás sárgáját a cukorral szintén verjük habossá, addig, míg halványsárga lesz. Keverjük hozzá a mascarponét és óvatosan forgassuk a krémhez a tojás fehérje habot. ***
3. lépés
A szedret tegyük kis tálba, adjuk hozzá a cukrot, és fõzzünk belõle egy gyors lekvárt. Én úgy szeretem, ha mindössze 10-12 percet fõ, azaz még nem esik teljesen szét a gyümölcs, nem lesz homogén, és marad valami a frissességébõl. A végén adjuk hozzá a likõrt ha használunk, és reszeljük a lekvárhoz a csokit.
4. lépés
Az összeállításhoz a piskótákat egyenként mártsuk kávéba, és fektessünk egy sort a tál aljába. (Nem kell nagyon eláztatni, ázik még magától, pláne ha nem sikerült tömör piskótát kapni. ) Oszlassunk el egy réteg lekvárt, reszeljünk rá egy kis csokit, és egy adag krémet. Ismételjük meg a rétegezést, úgy, hogy hagyjunk egy kevés lekvárt és csokit a tetejére díszítésnek. Takarjuk le a tálat, és tegyük legalább 4-6 órára a hûtõbe.
Megjegyzések:
- * A kávéra szokták ilyenkor írni, hogy jó egy nescafe, vagy manapság az egyre több háztartásban megtalálható kapszulás kávé. És valóban. Ugyanakkor én az elmúlt pár évben kedveltem meg igazán a kávét, viszont az igazi szerelem, az enyhe vagy közepes pörkölésû. Nem mondom, hogy speciality kávét tegyünk a tiramisuba, de szerintem megéri normálisan lefõzni egy kávét. Ami reggel vagy ebéd után ízlik, azt ne sajnáljuk a sütibe se.
- ** Szerintem a 60g cukor ideális és elég édes a krémbe. 70g cukor is finom, sõt hidegen kevésbé érezzük édes mint langyosan. Így attól függõen mennyire vagyunk édesszájúak, szerintem 50-80g között ideális a cukor mennyisége a krémbe. A szederrel hasonló a helyzet. Ha igazán finom édeset kapunk, bõven elég 2 evõkanál cukor, ha kevésbé érett a gyümölcs, akkor 3 evõkanállal használjunk, vagy egészítsük ki egy kis mézzel.
- ***Aki nem szívesen használ nyers tojást, készítheti úgy is, hogy a tojás sárgáját és a fehérjét (külön) vízfürdõ fölött veri fel. Illetve e helyett használhatunk 250-300 ml tejszínt is, amit a mascarponéba forgatunk.
- Ha kicsit növelni szeretnénk az adagot szintén keverhetünk a krémbe egy doboz (250-300ml) felvert tejszínt.
- Nem csak szederbõl készíthetjük, hanem bármilyen bogyós gyümölcsbõl, vagy azok keverékébõl. Télen pedig fagyasztott gyümölcsöt is használhatunk. Ez esetben pár perccel tovább kell fõzni a lekvárt.
Megtaláltok még itt is:
https://www.instagram.com/homebisztro/
https://www.facebook.com/HomeBisztro/