Szecsuáni bors - Zanthoxylum piperitum

2011-11-12

sponsored links

 A szecsuáni bors, vagy japán bors, Zanthoxylum piperitum var.bungei, egy unikális aromával, és ízzel rendelkezõ fûszer. Enyhe erõsség és citrusos savanykás íz, és egy könnyû zsibbadás a szájban. Ez utóbbi a 3 %-nyi Hydroxy-alpha sanshoolnak köszönhetõ.

A szecsuáni borsot egész Ázsiában termesztik és alkalmazzák a gasztronómiában és a gyógyításban. Nevével ellentétben nem a borsfélék családjába tartozik, rokonságban a rutafélékkel van. A fûszert nem a magja hanem annak vöröses. Szárítva barnás héja adja.
A japán, tibeti, nepáli , butáni és a kínai konyha közkedvelt fûszere, itt Csuan Csiao-nak, vagy Huo Csiao-nak, vagyis borsvirágnak nevezik. Igen széleskörûen alkalmazza a szecsuáni konyha innét a terjedt el az elnevezése is.

A termés belsõ fekete, és kemény magját eltávolítják (nem mindig tökéletesen, az ilyen terméket, melyben látjuk tele van kis fekete fényes magokkal, lehetõleg ne vásároljuk meg, mert ha ráharapunk az ételben igen kellemetlen, az átválogatása pedig eléggé idõigényes)
Egészben vagy õrölt formában használjuk, és több ...


Folytats a blogon ... valodisafrany.blog.hu/2011/11/12/szec...

sponsored links

Keres?s