Szarvaspörkölt csipetkével
sponsored links
Vasárnap lévén többfélét fõzünk, hogy holnapra is maradjon....ez nálunk nem egy egyszerû feladat, mert sokszor még kihûlni sem marad ideje a kajának, nemhogy másnapra is elég legyen! Szóval, Botika már olyan éhes volt, hogy nem tudta kivárni, amíg elkészül minden, így õ nem ezt ebédelt, aztán elment aludni...amikor aztán felébredt, meglátta ezt a pörit és a csipetkét, majd` kiugrott a kezembõl, hogy õ kér ilyet...végül két tányérral még megevett belõle...:-)
Hozzávalók:
1 kg szarvas hús
2 fej vöröshagyma
1 darab füstölt szalonna
Kevés olaj
1 paradicsom
2 gerezd fokhagyma
Só, ízlés szerint
2 csapott ek õrölt piros papika
3 kisebb krumpli
A csipetkéhez:
30 dkg liszt
2 tojás
Pici só
Víz, amennyitõl gyúrhatóvá válik
Elkészítése:
A kockára vágott vöröshagymát a paradicsommal, pici sóval kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a szalonnát, zúzott fokhagymát, együtt pirítjuk egy picit, majd levesszük a tûzrõl és be.ekeverjük a pirospaprikát. Beledobjuk a felkockázott húst is, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a húst. Közepes lángon puhára fõzzük. A szarvas korától függõen hosszabb-rövidebb ideig tarthat, amíg megpuhul. Nekem most szerencsém volt, sikerült egy fiatal példányt kifogni...:-)
Ha puha a hús, beledobjuk a hasábra vágott krumplikat és addig fõzzük tovább, amíg a krumpli is megpuhul.
A csipetke hozzávalóiból tésztát gyúrunk.Gombócot formázunk belõle, lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk, cikkekre vágjuk, és elcsípkedjük azokat. Lobogó vízben kifõzzük.
1 kg szarvas hús
2 fej vöröshagyma
1 darab füstölt szalonna
Kevés olaj
1 paradicsom
2 gerezd fokhagyma
Só, ízlés szerint
2 csapott ek õrölt piros papika
3 kisebb krumpli
A csipetkéhez:
30 dkg liszt
2 tojás
Pici só
Víz, amennyitõl gyúrhatóvá válik
Elkészítése:
A kockára vágott vöröshagymát a paradicsommal, pici sóval kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a szalonnát, zúzott fokhagymát, együtt pirítjuk egy picit, majd levesszük a tûzrõl és be.ekeverjük a pirospaprikát. Beledobjuk a felkockázott húst is, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a húst. Közepes lángon puhára fõzzük. A szarvas korától függõen hosszabb-rövidebb ideig tarthat, amíg megpuhul. Nekem most szerencsém volt, sikerült egy fiatal példányt kifogni...:-)
Ha puha a hús, beledobjuk a hasábra vágott krumplikat és addig fõzzük tovább, amíg a krumpli is megpuhul.
A csipetke hozzávalóiból tésztát gyúrunk.Gombócot formázunk belõle, lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk, cikkekre vágjuk, és elcsípkedjük azokat. Lobogó vízben kifõzzük.