Szarvasos, sziluettes torta
sponsored links
Szarvas fejes, sziluettes torta
Aki eddig nem látta esetleg, annak megmutatom egyik hétvégi büszkeségemet.
Párom kollégájának készült a születésnapjára ? ezúton is szeretnék Neki Nagyon Boldog Születésnapot Kívánni!
Nem volt egyszerû a helyzet. Mikor párom mondta, hogy készítsek tortát, elõször azt mondta életnagyságú õzikét. Erre kikerekedtek a szemeim, mire õ váltott vaddisznóra. Ezzel a váltással sem javult a helyzet.
Aztán eljutott odáig, hogy egy nagy téglalap és a tetejére egy ostyakép.
Itt sokalltam be tõle és döntöttem magam.
Lényegében kettõ torta készült végül, a kettõbõl ez a verzió lett emeletes.
Az alsó szintje mazsolás, barackos-túrós lett, a felsõ kókuszos.
Barackos-tejszínes túrókrém:
50 dkg túró
15 dkg porcukor
4-5 dl habtejszín (ha cukrászhab vagy hulala, akkor nem kell a zselatin)
citromhéj, vanília
2 gr zselatin
ízlés szerinti mennyiségû felezett barack (konzerv) felkockázva
A túrót áttörjük.
Összekeverjük a porcukorral, citrommal és vaníliával.
A zselatint beáztatjuk 10 gr (GRAMM) hideg vízbe, majd mikróban néhány másodperc alatt feloldjuk.
A habtejszínt felverjük jó kemény habbá (fele lehet állati tejszín, de ha hulala, akkor ne verjük fel teljesen, mert ilyenkor ha az áttört túróval még tovább keverjük összeáll majd rendesen), majd óvatosan hozzácsurgatjuk vékony sugárban a felolvadt zselatint és az egészet beleforgatjuk a túrós alapba.
És akkor mehet bele a kockázott barack. Illetve most a túrós réteget szórtam meg a barackkal.
Ha burkolni szeretnénk a tejszínes krémmel töltött tortákat, akkor kívülrõl nem a krémmel vonjuk be, hanem készítünk vajkrémet (vaj+porcukor kikeverve némi vaníliával) és azzal vonjuk be burkolás elõtt, mert különben a tejszín és a burkoló reakcióba lép és sziruposan kibugyog a torta alatt?
Kókuszkrém:
2 tojás
4 ek liszt
4 dl tej
20 dkg margarin
14 dkg porcukor
1 vanília rúd magjai
2-3 marék vagy 10 dkg kókuszreszelék
A tojásokat a liszttel és a tejjel jól elkeverjük és a vanília magjaival sûrûre fõzzük.
Ezután hagyjuk kihûlni úgy, hogy celofánnal közvetlenül letakarjuk.
Ha kihûlt, kikeverjük a margarint a porcukorral, majd alaposan elkeverjük a kihûlt, sûrû krémmel, kókuszreszelékkel.
Ha másfajta krémeket keresel, nézz körül a Krémek, piskóták címû menüpontban.
Úgy gondoltam, hogy fehérre burkolom a tortákat és vadállatok sziluettjeivel rakom körbe.
Ez egy elég macerás megoldás, mint rájöttem, mert bár nagyon pofás (szerintem), nem egyszerû kivitelezni.
Több megoldással is lehet sziluetteket készíteni egy tortára, az alap mindegyiknél ugyanaz, kinyomtatod a kívánt formát a kívánt méretben.
Aztán vagy körbevágod szépen a körvonalaknál a lehetõ legpontosabban, vagy szikével nagyon szépen, óvatosan, hogy a minta essen ki a papírból. Értitek, ugye!
Ha a minta esik ki a papírból, akkor lehet azt csinálni, hogy a papírt a torta oldalára téve a mintát kifestjük, afféle sablonként.
Ez számomra macerás megoldás, mert anélkül, hogy elmaszatoljam nem hiszem, hogy meg tudtam volna csinálni, az pedig mint tudjuk nem szép megoldás, ha maszatos.
A másik, hogy ha a mintát helyezzük vékonyra nyújtott fondánra és szikével óvatosan, a lehetõ legkevesebb sorjával és a lehetõ legszebben igyekezzünk kivágni a mintát, majd egy sütõpapírra téve, tálcán sorakoztatva hagyjuk szilárdulni, száradni õket.
Sajnos mivel a feketének vásárolt fondant szürke volt, így muszáj voltam utána festeni.
Azon túl, hogy kivágni sem sikerült mindegyik formát probléma mentesen, sajnos a festék sem volt jó minõségû. Wilton fekete, úgy viselkedett, mintha olajos lenne a felület. Nem tapadt meg, annyira felbosszantott.
Ötletként kaptam a széntabletta feloldását alkoholban. És igen, gyönyörûen fed, lényegében ?természetes? anyag.
Viszont festés közben az agancsos szarvas sziluettek szarva letört. Akarva-akaratlanul, így kezdtek a minták megcsappanni.
A lényeg, hogy a festéket is hagyjuk megszáradni rajta (ami az alkoholos verziónál nem tart sokáig, csak míg elpárolog az alkohol).
A tortát burkoljuk le, szegélyezzük kedvünk szerint, majd jöhetnek a minták.
Ehetõ ragasztóval ragasztgassuk fel egymástól a kívánt távolságra.
Végül eltört vagy 4-5 forma, így kevés maradt. A torta hátuljára így nem jutott.
Itt még csak próbaként került fel a szarvas fej a tortára, rögzítve csak a helyszín közelében lett.
A szintek egymásra helyezésénél figyelni kell arra, hogy a torta súlya benyomhatja az alatta levõ tetejét. Ezt kiküszöbölendõ a felsõ tortát is egy tortalapra építjük fel, de a tortalap ugyanakkora vagy picit kisebb legyen, mint maga a torta.
Az alsó tortába hurkapálcákat vágunk a torta magasságának megfelelõ méretben, de inkább 1-2 mm-rel rövidebbre, minthogy kiálljon a tortából.
Ezeket (kb. 5 db-ot) szúrjuk be az alsó tortába úgy, hogy ahova tervezzük rakni a következõ szintet, lõjük be a sugarát és középre valamint sarkosan 4 helyre szúrjunk. Kicsit ételragasztóval bekenjük a tortát a hurkapálcák közt, majd rátesszük a következõ szintet.
Szegélyezzük.
Így nem süllyed be és az utazást is kibírta. Ha 3 emeletes lett volna, akkor nem raktam volna össze, legalábbis a 3. szintet biztosan nem tettem volna rá.
Mintha rászerkesztettem volna a fejet a tortára. A kinti fény a fehér tortáknak annyira ezen a helyen nem passzol, de ez van.
Szerintem nagyon kis helyes lett. Nekem nagyon tetszett ez a torta!
Amit még elfelejtettem írni: az alsó tortához 23 cm átmérõjû fehér olajos piskótát sütöttem, a kókuszoshoz pedig 18 cm átmérõjût.
A szarvas fej kialakításáról ITT olvashatsz.
Ha tetszett a tortám, csatlakozz hozzám a Facebookon is!
Aki eddig nem látta esetleg, annak megmutatom egyik hétvégi büszkeségemet.
Párom kollégájának készült a születésnapjára ? ezúton is szeretnék Neki Nagyon Boldog Születésnapot Kívánni!
Nem volt egyszerû a helyzet. Mikor párom mondta, hogy készítsek tortát, elõször azt mondta életnagyságú õzikét. Erre kikerekedtek a szemeim, mire õ váltott vaddisznóra. Ezzel a váltással sem javult a helyzet.
Aztán eljutott odáig, hogy egy nagy téglalap és a tetejére egy ostyakép.
Itt sokalltam be tõle és döntöttem magam.
Lényegében kettõ torta készült végül, a kettõbõl ez a verzió lett emeletes.
Az alsó szintje mazsolás, barackos-túrós lett, a felsõ kókuszos.
Barackos-tejszínes túrókrém:
50 dkg túró
15 dkg porcukor
4-5 dl habtejszín (ha cukrászhab vagy hulala, akkor nem kell a zselatin)
citromhéj, vanília
2 gr zselatin
ízlés szerinti mennyiségû felezett barack (konzerv) felkockázva
A túrót áttörjük.
Összekeverjük a porcukorral, citrommal és vaníliával.
A zselatint beáztatjuk 10 gr (GRAMM) hideg vízbe, majd mikróban néhány másodperc alatt feloldjuk.
A habtejszínt felverjük jó kemény habbá (fele lehet állati tejszín, de ha hulala, akkor ne verjük fel teljesen, mert ilyenkor ha az áttört túróval még tovább keverjük összeáll majd rendesen), majd óvatosan hozzácsurgatjuk vékony sugárban a felolvadt zselatint és az egészet beleforgatjuk a túrós alapba.
És akkor mehet bele a kockázott barack. Illetve most a túrós réteget szórtam meg a barackkal.
Ha burkolni szeretnénk a tejszínes krémmel töltött tortákat, akkor kívülrõl nem a krémmel vonjuk be, hanem készítünk vajkrémet (vaj+porcukor kikeverve némi vaníliával) és azzal vonjuk be burkolás elõtt, mert különben a tejszín és a burkoló reakcióba lép és sziruposan kibugyog a torta alatt?
Kókuszkrém:
2 tojás
4 ek liszt
4 dl tej
20 dkg margarin
14 dkg porcukor
1 vanília rúd magjai
2-3 marék vagy 10 dkg kókuszreszelék
A tojásokat a liszttel és a tejjel jól elkeverjük és a vanília magjaival sûrûre fõzzük.
Ezután hagyjuk kihûlni úgy, hogy celofánnal közvetlenül letakarjuk.
Ha kihûlt, kikeverjük a margarint a porcukorral, majd alaposan elkeverjük a kihûlt, sûrû krémmel, kókuszreszelékkel.
Ha másfajta krémeket keresel, nézz körül a Krémek, piskóták címû menüpontban.
Úgy gondoltam, hogy fehérre burkolom a tortákat és vadállatok sziluettjeivel rakom körbe.
Ez egy elég macerás megoldás, mint rájöttem, mert bár nagyon pofás (szerintem), nem egyszerû kivitelezni.
Több megoldással is lehet sziluetteket készíteni egy tortára, az alap mindegyiknél ugyanaz, kinyomtatod a kívánt formát a kívánt méretben.
Aztán vagy körbevágod szépen a körvonalaknál a lehetõ legpontosabban, vagy szikével nagyon szépen, óvatosan, hogy a minta essen ki a papírból. Értitek, ugye!
Ha a minta esik ki a papírból, akkor lehet azt csinálni, hogy a papírt a torta oldalára téve a mintát kifestjük, afféle sablonként.
Ez számomra macerás megoldás, mert anélkül, hogy elmaszatoljam nem hiszem, hogy meg tudtam volna csinálni, az pedig mint tudjuk nem szép megoldás, ha maszatos.
A másik, hogy ha a mintát helyezzük vékonyra nyújtott fondánra és szikével óvatosan, a lehetõ legkevesebb sorjával és a lehetõ legszebben igyekezzünk kivágni a mintát, majd egy sütõpapírra téve, tálcán sorakoztatva hagyjuk szilárdulni, száradni õket.
Sajnos mivel a feketének vásárolt fondant szürke volt, így muszáj voltam utána festeni.
Azon túl, hogy kivágni sem sikerült mindegyik formát probléma mentesen, sajnos a festék sem volt jó minõségû. Wilton fekete, úgy viselkedett, mintha olajos lenne a felület. Nem tapadt meg, annyira felbosszantott.
Ötletként kaptam a széntabletta feloldását alkoholban. És igen, gyönyörûen fed, lényegében ?természetes? anyag.
Viszont festés közben az agancsos szarvas sziluettek szarva letört. Akarva-akaratlanul, így kezdtek a minták megcsappanni.
A lényeg, hogy a festéket is hagyjuk megszáradni rajta (ami az alkoholos verziónál nem tart sokáig, csak míg elpárolog az alkohol).
A tortát burkoljuk le, szegélyezzük kedvünk szerint, majd jöhetnek a minták.
Ehetõ ragasztóval ragasztgassuk fel egymástól a kívánt távolságra.
Végül eltört vagy 4-5 forma, így kevés maradt. A torta hátuljára így nem jutott.
Itt még csak próbaként került fel a szarvas fej a tortára, rögzítve csak a helyszín közelében lett.
A szintek egymásra helyezésénél figyelni kell arra, hogy a torta súlya benyomhatja az alatta levõ tetejét. Ezt kiküszöbölendõ a felsõ tortát is egy tortalapra építjük fel, de a tortalap ugyanakkora vagy picit kisebb legyen, mint maga a torta.
Az alsó tortába hurkapálcákat vágunk a torta magasságának megfelelõ méretben, de inkább 1-2 mm-rel rövidebbre, minthogy kiálljon a tortából.
Ezeket (kb. 5 db-ot) szúrjuk be az alsó tortába úgy, hogy ahova tervezzük rakni a következõ szintet, lõjük be a sugarát és középre valamint sarkosan 4 helyre szúrjunk. Kicsit ételragasztóval bekenjük a tortát a hurkapálcák közt, majd rátesszük a következõ szintet.
Szegélyezzük.
Így nem süllyed be és az utazást is kibírta. Ha 3 emeletes lett volna, akkor nem raktam volna össze, legalábbis a 3. szintet biztosan nem tettem volna rá.
Mintha rászerkesztettem volna a fejet a tortára. A kinti fény a fehér tortáknak annyira ezen a helyen nem passzol, de ez van.
Szerintem nagyon kis helyes lett. Nekem nagyon tetszett ez a torta!
Amit még elfelejtettem írni: az alsó tortához 23 cm átmérõjû fehér olajos piskótát sütöttem, a kókuszoshoz pedig 18 cm átmérõjût.
A szarvas fej kialakításáról ITT olvashatsz.
Ha tetszett a tortám, csatlakozz hozzám a Facebookon is!