Szarvasgombás royal zellerpürével
sponsored links
Azért jó fõzni, mert állandóan lehet kísérletezni és új dolgokat kipróbálni, akár régieket újra, más módon elkészíteni, a gomba pedig igazán jó alapanyag a kísérletezéshez. És mondjuk a szarvasgomba. Igen, tudom, hogy a szarvasgomba drága alapanyag, de kiváló minõségû szarvasgomba olajakat lehet kapni, amely használatával a szarvasgomba íze (amely eléggé jellegzetes) megjeleníthetõ az ételben, illetve szeletelt szarvasgomba konzervet is lehet kapni, így nem kell a friss szarvasgomba nyomába eredni.
Mivel íze valóban jellegzetes, így nem biztos, hogy mindenkinek elnyeri a tetszését, de ez is csak olyan, hogy érdemes próbálkozni, új ételeket, új ízeket megkóstolni, hogy ne mindig minden ugyanaz legyen.
Hozzávalók (4 személyre):
A szarvasgombás royalhoz:
500 gr csiperke (barna csiperke)
szarvasgomba olaj és szarvasgomba konzerv (vagy friss gomba...)
étolaj
2 tojás
1 dl zsíros tejszín
só, kakukkfû, bors
A zellerpüréhez:
1 nagy fej zeller
vaj
só, bors
Elkészítése:
A royal úgy készül, mint a csirkemellbõl készült társa. A gombát magas hõfokon lepirítjuk, majd tejszínnel és tojással sima, finom krémmé dolgozzuk, pürésítjük, szarvasgomba olajjal, sóval, borssal és kevés kakukkfûvel ízesítjük, fûszerezzük (ha elég áll rendelkezésre, akkor szarvasgomba darabokat is eldolgozhatunk benne).
A kész krémet szarvasgomba olajjal leolajozott, kiterített folpackra terítjük, szorosan felcsavarjuk, formázzuk, majd 120 °C-on 45 perc alatt kigõzöljük.
Az eredmény egy pillecukor állagú, szarvasgomba ízû finomság, amelyet felszeletelünk, bepanírozunk és bõ olajban kisütünk. Ennyi az egész.
A zellerpüréhez a megtisztított zellert sós vízben teljesen puhára fõzzük, leszûrjük, majd vajjal és kevés õrölt borssal simára turmixoljuk.
A tányérra került még egy kis sous-vide csirkemell, csak azért, hogy egy kis hús is legyen mellette.
Néhány hozzávalóból egy igazán különleges fogás. Érdemes kipróbálni.