Szamócalekváros nyuszikeksz
sponsored links
Pár évvel ezelõtt az egyik napraforgóolaj márka flakonjához volt csatolva egy nyuszis sütipecsét, ami a megvétel óta parlagon hevert az édességes kellékeim között. Nemrég a kérdéses dobozban kutakodtam, amikor kezembe akadt, és úgy megörültem neki, hogy semmiképp sem akartam újfent használatlanul hagyni. Ki is találtam hozzá a receptet, és amikor ezzel a cuki kis nyuszipofival nagy boldogan épp kiszaggattam volna a tésztát, szembesültem vele, hogy ?de hát ez sütipecsét!?. :D A nyuszifejet ui. képtelen voltam kiütögetni a formából. Látszik, hogy még sosem volt a kezemben kekszpecsét. :D Sebaj, gyorsan újra gyúrtam a tésztát, és megoldottam másként. Amikor elkészült, jót nevettem, mert ezek a nyuszipofik imádni valóak, arról nem is beszélve, hogy maga a keksz kifejezetten finom lett. Annyira, hogy még a Kutyafül is dicsérte, pedig õ sincs oda a kekszekért. Még így nyírfacukorral készítve is jót evett belõle, és inkább vállalta az ezzel járó kellemetlenségeket, az õ gyomra ui. sajnos érzékeny rá.
A felhasznált szamócalekvárban pedig igen pozitívan csalódtam, mert nagyon-nagyon finom. :)
A felhasznált szamócalekvárban pedig igen pozitívan csalódtam, mert nagyon-nagyon finom. :)
Hozzávalók 6 darab töltött kekszhez:
10 dkg fehér tönkölybúzaliszt
5 dkg õrölt mandula
3 dkg étkezési kukoricakeményítõ
5 dkg nyírfaporcukor
1 cs. Bourbon vaníliás nyírfacukor darálva
7,5 dkg vaj
? tojás
késhegynyi sütõpor
egy kis csipet só
6 tk. szamócalekvár
elkészítés:
- A sóval, sütõporral, mandulával, keményítõvel vegyített lisztet elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajjal. Hozzáadjuk a kétféle porcukrot, az elõzõleg felvert tojás felét, és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagolva fél órára hûtõbe tesszük.
- A pihentetett tésztát sütõpapírra téve, egy ív folpackot ráhelyezve 24x24 cm-es, 3 mm vékony négyzetté kinyújtjuk (ha szükséges, a tésztalap széleit kiegyenesítjük), majd függõlegesen 3, vízszintesen pedig 4 sávra vágjuk.
- Az így kapott 12 db 6x8 cm-es téglalapot sütõpapírral bélelt tepsire rendezzük, majd tetszés szerinti formájú, nyuszis sütipecséttel mintát nyomunk rájuk, miközben mindig lisztbe mártjuk a pecsétet. (Ha a tészta közben lággyá válik, hûtõbe tesszük dermedni.)
- Elõmelegített sütõben megsütjük, és miután kihûltek, a kekszek felét megkenjük szamócalekvárral, majd összeragasztjuk a töltetlen felükkel. Dermedni hagyjuk, majd kínáljuk.
sütési hõfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (középsõ sín)
sütési idõ: kb. 12 perc
Megjegyzés:
Az én nyuszis sütipecsétem mintája 7x4,5 cm-es, de akinek kisebb vagy nagyobb, az annak megfelelõen méretezze a kekszet.
A keksz ugyanezekkel az arányokkal normál cukorral is elkészíthetõ.
Tipp:
Az alsó kekszlapokat betöltés elõtt csokoládéba is márthatjuk.
A recept a Kifõztük gasztromagazin áprilisi számában is megjelent.