Szamos Marcipán manufaktúrában járt NYAMMM
sponsored links
A Kifõztük online gasztromagazinnak köszönhetõen lehetõségem volt betekintést nyerni a híres-neves Szamos Marcipán manufaktúrájába Pilisvörösváron. Számomra ez az élmény felért egy mesebeli utazással, a hely maga a mennyország. Megmondom õszintén én eddig nem voltam óriás marcipán fanatik, de itt kérem szépen olyan ízekkel és formákkal találkoztam, hogy tényleg teljesen magával ragadt ez a csupa cukor világ:).
Szakmai kísérõnk a Szamos Marcipán egyik fõ gourmet-ja Haraszti Andor volt személyesen, aki a belõle áradó édességek és a szakmája iránt érzett szeretettel és humorral adta át nekünk az értékes információkat és élményeket mind a gyártás, mind az ízek terén:). Andor nem mellesleg a Gourmet-ház Csokoládéiskola egyik vezetõ oktatója, így jócskán volt mit tõle ellesni.
Óriás történelmi ódát most nem fogok zengeni, hiszen a weboldalon áttekinthetõ a marcipánnak, a csokoládénak és magának a Szamosnak is a múltja, ami minden tudnivalóra fényt derít! Inkább nézzétek, hogyan is éltem én meg ezt a 3 órás látogatást:)!
A gyár |
A fogadtatás:) |
Az üzemben mindenki nagy szeretettel és sok-sok csokoládéval fogadott minket nagy mosollyal az arcukon. Tényleg hihetetlenül egy jókedélyû, mosolygós csapat, öröm lehet velük dolgozni, gondolom ez a kedv a sok boldogság hormonnak köszönhetõ, amivel nap mint nap, óráról-órára, percrõl-percre találkoznak, igen ez a marcipán és a csokoládé, hiszen a gyártás során ugyebár csurran-cseppen egy két ?selejt?:). Szép sorban haladtunk az üzemen belül, látszott, hogy Andornak nem mi vagyunk az elsõ látogatói, profin fel volt építve az egész látogatás. Az üzem dolgozói jelenleg egy mûszakban dolgoznak, 150-200 fõnek köszönhetõ a sok finomság, ami a boltokban a polcokra kerül.
Elsõ állomásunk az alapanyag raktár volt, ide fut be minden a gyártáshoz szükséges anyag, szárazáru, csomagolóanyag stb. Itt minden minõségellenõrzésen át jut a gyártósorra a hozzá értõ kezekhez. Természetesen a következõ lépcsõfok a marcipán készítésének titka volt, ugyebár a fõ összetevõk: mandula, (õrölt mandula) és cukor elegye. Többféle összetételû, arányú marcipánt készítenek, ilyenkor a cukor mennyiségét növelik vagy csökkentik, természetes anyagokkal ízesítenek, illetve színeznek. Létezik hozzáadott cukor nélküli változat is, ami nagy elõnyt jelent a cukorbetegek számára, persze csak mértékkel.
Andor és az alapanyagraktár |
Itt készül a marcipán |
Marcipán raktár |
A marcipán paradicsom után megérkeztünk a hely lelkéhez, oda, ahol mindent szorgos kezek készítenek. Tényleg le a kalappal, nem gondoltam volna, de itt minden 100%-osan kézzel készül, cukrászok és mûvészek õk egy az egyben. Egy-két marcipán figura készítését mi is kipróbálhattuk, nekem nagyon tetszett, kézügyességet abszolút igényel, magamban ezen a téren eddig nem nagyon hittem, de most óriás sikerélménnyel és büszkeséggel távoztam az asztaltól, döntsétek el Ti vajon jogosan e:).
Szorgos kezek |
A minõségileg tökéletes darabok mehetnek a csomagolásra, amit szintén gõzerõvel, kézzel, egy-két gép segítségével végeznek. Közben láttuk, hogyan készül a gyártósoron az isler, ahogy a virágmûhelyben alkotják a szebbnél szebb leveleket, virágokat. Képzeljétek el, hogy egy mûszak alatt 300-400 db virágot készítenek el.
Isler |
Az utolsó állomások egyike volt a Finom desszert rész, mondanom sem kell nekem ez volt az egyik kedvencem. Itt volt a sütöde, isteni süti illat volt mindenhol és persze a bonbon készítés szentélye. Még egy õrjítõ szám, hogy a finom desszertes csapat (5 fõ) heti 700 kg édességet készít! Andor a tõle eddig megszokott profizmussal tanított minket a tökéletes bonbon készítésre, természetesen szív alakút készítettünk, hisz közeleg a nagy Valentin-nap:). A töltelék Baileys-es karamell volt, na ez versenyzett nekem a nugáttal és hála az égnek haza is hozhattuk a készített finomságokat. Bár, nem hiszem, hogy én a közeljövõben eszem belõle, hiszen annyi mindent kóstolhattunk, hogy én most cukrot egy darabig not!:)
Készáru raktár |
Összességében egy tökéletes délelõtt volt, tele számomra újdonsággal és szeretettel, lehet tényleg ezért olyan finom a Szamos, mert ilyen hangulatban készítik:). Óriási a külföldi felvevõ piac is, láttunk kifejezetten olyan termékeket amik éppen az osztrák piacra készültek Húsvétra. Mindenkinek csak ajánlani tudom a gyár látogatást, a Gourmet-ház csokoládé készítõ tanfolyamát és egy napot Andorral, utána egész nap csak mosolyogni fogtok (persze a boldogság hormontól)! Maga a sikere abban is rejlik szerintem, hogy a Szamos nem rest folyamatosan megújulni, új termékeket kikisérletezni! Amíg mi ott voltunk, csak 4-5 olyan termék jött szembe, ami most van fejlesztés alatt, úgyhogy irány Nektek is Szamos termékeket kóstolni, próbálni én addikt lettem:)!