Szalonnás-paradicsomos kenyérlepény
sponsored links
Ez egy magyaros kenyérlepény ízletes füstölt szalonnával, friss paradicsommal. Remek kiegészítõje a kertben szedett zsenge újhagyma.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztõ
- 1 tk cukor
- 2 dl víz
- 1 dl olaj
- 2 tk só
Feltéthez:
- 2 dl tejföl
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
- 2 nagyobb paradicsom
- 15 dkg füstölt szalonna
- 10 dkg sajt
- 3-4 szál újhagyma
Az élesztõt a langyos vízbe morzsoljuk, rászórjuk a cukrot és kicsit átkavarjuk.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, az olajat, majd az élesztõs vizet (nem szükséges futtatni).
Alaposan kidagasztjuk.
Konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A szalonnát csíkokra vágjuk és zsírjára pirítjuk, abból kivesszük és félretesszük.
A paradicsomot megmossuk és félkarikára vágjuk.
A tejfölt egy tálkába öntjük, sózzuk, borsozzuk és belezúzzuk a megtisztított fokhagymát.
Egy nagyobb tepsit (30*38 cm) kibélelünk sütõpapírral.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, a tepsi méretére nyújtjuk és a sodrófára feltekerve szépen a sütõpapírra fektetjük.
Egy villával megszurkáljuk.
Elõmelegített sütõben 180 fokon 5 perc alatt hõlégkeveréssel elõsütjük.
A sütõbõl kivéve lekenjük a tejföllel, ráfektetjük a paradicsom fél karikákat, ráreszeljük a sajtot, megszórjuk a szalonna csíkokkal.
A sütõbe visszatéve még további 25 percet sütjük.
Addig az újhagymákat megtisztítjuk és felkarikázzuk, a megsült lepényszeletekre szórjuk.
12 szelet lett ebbõl az adagból.