Szalonna készítése kétféleképpen

2012-01-17

sponsored links


A disznóvágás mifelénk továbbra is éltetett hagyomány, a disznónak pedig szinte minden része felhasználásra kerül. A hús mellett ugyanolyan értéke van a csontnak, a belsõségeknek, vagy a hájnak. Olyan finom szalonnát és töpörtyt, mint anyósoméknál, még soha sehol sem ettem, el sem tudtam képzelni, hogy mitõl annyira finomak. Mivel a töpörtyû készítését már leírtam, megtalálható a blogomon, most ideje, hogy leírjam, mitõl olyan finom a szalonna is náluk. Kétféleképpen szokták készíteni, de mindkét változat nagyon-nagyon finom. Néném, ha hozzánk jön, mindig megkérdezi: van még olyan finom szalonnád?

Szalonna sóban

Hozzávalók: friss szalonnatáblák, durva szemcséjû só, 1 kg tisztított fokhagyma, 10-15 dkg pirospaprika

Elkészítése: Tetszés szerinti darabokra szabdaljuk a friss szalonnát, és alaposan megszórjuk-bedörzsöljük durva szemcséjû sóval. Ezután a szalonnatáblákat egymásra helyezzük egy nagyobb edénybe, és kb. két hétig hagyjuk érlelõdni. Az idõ leteltével összezúzzuk az elõkészített fokhagymát, elkeverjük a pirospaprikával, a szalonnát kivesszük az edénybõl, jól lekapargatjuk róla a sót, majd alaposan bekenjük a paprikás fokhagymakrémmel. Legalább egy egész napig hagyjuk, hogy az ízek jól átjárják, majd spárgára vagy horgokra akasztva feltehetjük a füstre. 15-20 füstöt kell kapnia ahhoz, hogy finom legyen.


Szalonna pácban

Hozzávalók: friss szalonnatáblák, 30 l víz, 2 kg durva szemcséjû só, 10 dkg szemes bors, 10 dkg szõlõcukor, 5 dkg ...

Folytats a blogon ... edithreceptjei.blogspot.com/2012/01/s...

sponsored links

Keres?s